ΚΟΣΜΟΣ

Κομπάνι: Ενισχύει τις θέσεις του το Ισλαμικό Κράτος (vids)

Κομπάνι: Ενισχύει τις θέσεις του το Ισλαμικό Κράτος (vids)

Τις θέσεις του σε μεγάλο μέρος της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, ενίσχυσε το Ισλαμικό Κράτος.

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από το διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα και στην τρίτη εβδομάδα στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει πάντως να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπάνι, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ΙΚ, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Σάββατο (11/10), πάντως, 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το ΙΚ ελέγχει το 40% του Κομπάνι, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης, ενώ έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν Κούρδο ακτιβιστή από το Κομπάνι, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες, καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται, ζητώντας να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.

Από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ στην επαρχία του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές - εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές - έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, ενώ περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης. Παράλληλα, 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, από τους οποίους, περισσότεροι από 200.000, έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

«Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, σύμφωνα με τον οποίο, αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν».

Και όλα αυτά, παρά τις έξι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή και το Σάββατο, κοντά στο Κομπάνι.

Από την άλλη, στο Ιράκ, ΗΠΑ και Ολλανδία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν τρία ακόμη πλήγματα.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών μας επιδρομών για να απωθήσουμε το ΙΚ. Στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή», τόνισε ο Χέιγκελ.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κομπάνι.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια: «Είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια. Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο. Θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες».

Ερωτηθείς τέλος για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Χέιγκελ απάντησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Βαγδάτη και εξακολουθούν να ενισχύουν τις θέσεις τους εκεί. «Συνεχίζουμε να τους βοηθάμε με τις αεροπορικές επιδρομές, με την υποστήριξή μας και με συμβούλους», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμα:

Χονγκ Κονγκ: Σε κόκκινη γραμμή «ακροβατούν» φοιτητές και κυβέρνηση

Έμπολα: Αισιόδοξα μηνύματα από την Ισπανίδα νοσοκόμα