ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί πάει ο Νίκος Δένδιας στη Θράκη

Γιατί πάει ο Νίκος Δένδιας στη Θράκη
Η επίσκεψη αυτή ασφαλώς είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού
INTIME NEWS

Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η Παρασκευή στις 10 Δεκεμβρίου και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέλεξε να μεταβεί σήμερα, παραμονή, στη Θράκη.

Η επίσκεψη αυτή ασφαλώς είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού όχι μόνο γιατί ο Έβρος λόγω της Αλεξανδρούπολης έχει αποκτήσει τεράστια γεωπολιτική σημασία αλλά γιατί ο Νίκος Δένδιας θέλει να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα ως κράτους δικαίου προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της.

Το υπουργείο εξωτερικών είναι άλλωστε θεματοφύλακας της συνθήκης της Λωζάννης. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετατρέψει τη Θράκη σε κόμβο στρατηγικής σημασίας και μόλις την περασμένη εβδομάδα η διακομματική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Το πόρισμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα για τους μουφτήδες, για τον ορισμό δηλαδή των τριών μουφτήδων, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Το θέμα των μουφτήδων αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα τριβής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας καθώς πιέζουν για την άμεση εκλογή τους, όταν στην Ευρώπη πουθενά δεν εκλέγονται μουφτήδες.

Προβληματισμός επίσης υπάρχει και για το τι θα μπορεί να συμβεί σε περίπτωση θανάτου του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμετ Μέτε, ο οποίος περνά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και η κατάσταση του κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή.

Στο υπουργείο εξωτερικών παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοίνωσες της Τουρκίας που κατηγορούν διαρκώς την Ελλάδα για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης και την προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει τη μουσουλμανική μειονότητα με σκοπό εξυπηρέτηση στόχων της εξωτερικής τους πολιτικής και την άσκηση επιρροής στη μουσουλμανική εκπαίδευση.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απόψε προγραμματίζει να δειπνήσει μαζί με τους τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης (Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας) και τους τρεις τοποτηρητές μουφτήδες (Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μία «παρεξήγηση» έφερε τη σύλληψη του κροίσου Μπένι Στέινμετζ στην Αθήνα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης - Εξετάζονται αλλαγές για το πιστοποιητικό εμβολιασμού