ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ελληνοτουρκικά: Όταν η επίθεση γίνεται επί προσωπικού...

Ελληνοτουρκικά: Όταν η επίθεση γίνεται επί προσωπικού...
Δένδιας και Τσαβούσογλου θα βρεθούν στον  ίδιο χώρο δύο φορές μέσα στον Ιούνιο
INTIME

Η ρητορική επίθεση των Τούρκων αξιωματούχων έχει πάρει πλέον προσωπικά χαρακτηριστικά

Η ρητορική επίθεση των Τούρκων αξιωματούχων έχει πάρει πλέον προσωπικά χαρακτηριστικά. Στο στόχαστρο είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ο Νίκος Δένδιας.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν οι προσωπικές επιθέσεις ξεκίνησαν από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει ξεχάσει εκείνη την περίφημη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια που έπληξε το πολιτικό του κύρος σε ζωντανή σύνδεση της τουρκικής τηλεόρασης.

Χθες λοιπόν ο πρόεδρος της Τουρκίας τα έβαλε και πάλι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θυμήθηκε την τελευταία τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη:

«Στο γεύμα εργασίας που είχαμε μεταξύ μας, είχαμε πει να μη βάλουμε άλλους ανάμεσα μας. Να κάνουμε οι δυο μας τις συνομιλίες. Και ενώ είπε να μην υπάρχουν τρίτες χώρες ανάμεσά μας, δυο με τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση μας, στις ΗΠΑ, στο Κογκρέσο, έκανε ομιλίες εναντίον της Τουρκίας και των συμφερόντων της Τουρκίας, σαν να μην είχαμε συναντηθεί».

Και πρόσθεσε: «Μετά πήγε στο Νταβός κι έκανε τα ίδια. Ας μην παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμείς δεν λέμε ναι στην πολιτική που έχει έλλειψη αξιοπρέπειας».

H ειρωνεία είναι ότι την Παρασκευή θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός εξωτερικών Φαρούκ Καιμακτσί και θα μετάσχει στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Η τουρκική εκπροσώπηση είναι ανάλογη της ελληνικής στην περσινή Σύνοδο της Αττάλειας, όπου είχε μετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Επίσης Δένδιας και Τσαβούσογλου θα βρεθούν στον ίδιο χώρο δύο φορές μέσα στον Ιούνιο. Η πρώτη είναι στις 28 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου ασφαλώς θα είναι εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι δύο υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακαρ.

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα συναντηθούν επίσης και την 1η Ιουλίου στα Σκόπια στο φόρουμ διαλόγου για τις Πρέσπες.

Σε καμία από τις δύο εκδηλώσεις δεν έχει οριστεί διμερής συνάντηση. Άλλωστε το κλίμα το περιέγραψε χθες ο Νίκος Δένδιας από την Πρίστινα:

«Οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχει ηρεμία, και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Και κάτι άλλο: έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία. Ελπίζω και η Τουρκική Κυβέρνηση να συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας, και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα».

Σχετικές ειδήσεις