ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ενώνει

Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ενώνει
INTIME

Μπάρακ Ομπάμα: Τι μας άφησε η ομιλία του στην Αθήνα

H αίθουσα ήταν κατάμεστη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη μεγάλη του κόρη, πιο δίπλα καθόταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν λίγες θέσεις πιο πέρα. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκε η ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση για να μιλήσει και εκείνη στο ίδιο συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ και η Γκόλντι Χον πρόκειται να δώσει το παρών.

Στην αίθουσα βρέθηκαν πολλές οικογένειες, μικρά παιδιά και πολλή νεολαία. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία ξεπέρασαν τις 8.000.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, άνετος αφηγητής, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον, να ενώσει, αφού πραγματοποίησε μια ομιλία που απευθυνόταν σε όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας, προέλευσης ή μορφωτικού επιπέδου.

Ο ίδιος απολάμβανε αυτό που έκανε και φαίνεται ότι θα παρατείνει την προγραμματισμένη παραμονή του στη χώρα μας. Η Ελλάδα, όπως έχει πει άλλωστε, υπήρξε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της οικονομικής και εξωτερικής του πολιτικής κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα έδειχνε ειλικρινής στην τοποθέτησή του και όταν αναφέρθηκε στο ναυάγιο της Πύλου καταχειροκροτήθηκε.

«Το γεγονός ότι η υπόθεση με τους 5 ανθρώπους στο υποβρύχιο λαμβάνει κάλυψη λεπτό προς λεπτό - και είναι λογικό γιατί όλοι ευχόμαστε να σωθούν - έχει διαφορά με την κάλυψη που έλαβαν οι 700 άνθρωποι στο ναυάγιο της Πύλου. Και είναι αδιανόητο. Και δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό»

Το θέμα της ομιλίας του ήταν η ψυχική υγεία, όμως επεκτάθηκε και στα θέματα της Δημοκρατίας αναλύοντας την αντίληψή του για τον κόσμο εξηγώντας το προσωπικό του σύστημα καθημερινής επιβίωσης. «Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης», επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία».

Ο Ομπάμα παραμένει δημοφιλής, ίσως διότι η δύναμη να εμπνέει κάποιος είναι σπάνια. Και ανατρέχοντας στη βιογραφία του, ο ίδιος έχει πει, ότι συγκυρίες όπως αυτές είναι σπάνιες.

«Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην πιστεύει τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που διαφωνούν με εμάς. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες», είπε χθες στο κέντρο πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μπορείς να πιστεύεις ότι δεν είσαι έτοιμος, ότι θα πρέπει να δράσεις σε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Μα όπως έχει γράψει στο βιβλίο του «Δεν διαλέγεις εσύ τον χρόνο. Ο χρόνος διαλέγεις εσένα. Είτε αρπάζεις αυτό που ενδεχομένως θα αποδειχτεί η μοναδική σου ευκαιρία, ή αποφασίζεις ότι είσαι πρόθυμος να ζήσεις με τη γνώση ότι η ευκαιρία σε προσπέρασε».