ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015-Ηλίας Λιβάνης: Γιατί κατεβαίνω με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015-Ηλίας Λιβάνης: Γιατί κατεβαίνω με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, μιλάει στο Newsbomb.gr για την απόφασή του να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

1. Κύριε Λιβάνη, γιατί είστε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το όνομά σας είναι συνδεδεμένο με το ΠΑΣΟΚ;

Είναι αλήθεια ότι με την οικογένεια Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με συνδέουν πολύχρονοι προσωπικοί και οικογενειακοί δεσμοί. Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε στην Ελλάδα την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν τα διαδοχικά μνημόνια, προδίδοντας τις θεμελιώδεις αρχές του πατριωτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως εκδότης του περιοδικού Επίκαιρα, αντιτάχθηκα από την πρώτη στιγμή στις μνημονιακές πολιτικές. Αποφάσισα, λοιπόν, να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και να συστρατευτώ στον αγώνα του ΣΥΡΙΖA, γιατί μετά από τεσσεράμισι χρόνια καταστροφής της Ελληνικής οικονομίας και διάλυσης της Ελληνικής κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να σταματήσει αυτή την κατρακύλα και να συσπειρώσει τον Ελληνικό λαό.

2. Εκτός από εκδότης του περιοδικού Επίκαιρα, είστε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη. Γιατί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αποφάσισε να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική;

Καθώς είμαι ταυτόχρονα ένας επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος από τον χώρο του βιβλίου, έχω προσωπικά βιώσει τις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών τόσο στην οικονομία όσο και στον πολιτισμό. Η αγορά έχει παγώσει εξαιτίας της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας, χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, η ανεργία εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή ποσοστά. Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη οικονομική καταστροφή, ο χώρος του βιβλίου έχει ίσως δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα: εκατοντάδες βιβλιοπωλεία έκλεισαν, χιλιάδες υπάλληλοι εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων, μεταφραστές, επιμελητές, γραφίστες και άλλοι επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου έμειναν άνεργοι, η βιβλιοπαραγωγή μειώθηκε δραματικά με ολέθριες συνέπειες για τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απέτυχε να δημιουργήσει την παραμικρή προοπτική ανάσχεσης της καταστροφής και ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ, όπως αποκαλύπτει η ηλεκτρονική αλληλογραφία με την τρόικα, σχεδιάζει να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις και εμποδίζουν τις νέες επενδύσεις. Αντίθετα, η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει να γίνει βιώσιμο το χρέος, θα προσφέρει μια ανάσα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, θα αποκαταστήσει σταδιακά τη χαμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

3. Το περιοδικό Επίκαιρα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το σημαντικό εθνικό θέμα;

Όχι μόνο τα Επίκαιρα αλλά και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνης με βιβλία όπως το Και ένα μάρκο να ήταν... Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα του Μανώλη Γλέζου, έχουν προσπαθήσει και, πιστεύω, ότι έχουν καταφέρει, να αποδείξουν ότι το Ελληνικό αίτημα είναι νομικά τεκμηριωμένο και ηθικά επιβεβλημένο. Με ρωτήσατε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ζήτημα το οποίο έθεσε για πρώτη φορά έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1965 και ήταν μια από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του ως πρωθυπουργός το 1995. Καθώς ο Μανώλης Γλέζος πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που έθεσε αυτό το ζήτημα απευθείας στον κ. Σόιμπλε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δικαιωθούν τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

4. Τι απαντάτε στην κατηγορία ότι, εξαιτίας της πολυφωνίας στο εσωτερικό του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει;

Καθώς η έκδοση ενός βιβλίου είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η πολυφωνία αρκεί στο τέλος να υπάρχει κοινή συνισταμένη. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν στον δημόσιο διάλογο να μιλούν όλοι για την ανάγκη συναινέσεων και συνεργασιών, αλλά να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η σύνθεση των απόψεων γίνεται στα όργανά του με δημοκρατικό και συναινετικό τρόπο; Όχι, δεν φοβάμαι την διατύπωση διαφορετικών απόψεων και την πολυφωνία, αρκεί να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας. Και αν έχει αποδείξει κάτι μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τα μέλη του εφαρμόζουν μέχρι κεραίας όσα αποφασίζει η πλειοψηφία.

Λίγα λόγια τον Ηλία Λιβάνη

Ο Ηλίας Λιβάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1958 και έζησε από τα σχολικά του χρόνια στην Αθήνα. Τα χρόνια της επτάχρονης χούντας σημάδεψαν την πορεία του, καθώς ο πατέρας του Αντώνης Λιβάνης, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, ενώ και η μητέρα του, Αικατερίνη Λιβάνη, είχε συλληφθεί.

Σπούδασε νομικά και το 1980 ανέλαβε μαζί με την αδελφή του Γιώτα τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου Λιβάνη που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους. Με σκληρή δουλειά και καινοτόμες ιδέες τον μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη και δυναμική επιχείρηση που έχει εκδώσει 5.000 τίτλους κορυφαίων λογοτεχνών, οικονομολόγων, ιστορικών, πολιτικών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους πολλοί που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ και Πούλιτζερ. Από το 2009 έχουν εκδοθεί δεκάδες βιβλία που τεκμηριώνουν επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και ιστορικά τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια. Η οικογενειακή παράδοση και κληρονομιά, καθώς και η αγάπη του για την πατρίδα τον κρατούσαν ενεργό στην πολιτική παρά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το 2009 ξεκίνησε την επανέκδοση του περιοδικού Επίκαιρα, το οποίο, ως ένα βήμα πολιτικής αναφοράς και παρέμβασης, πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μνημονίων, στη διεκδίκηση του χρέους και των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα και στην αναζήτηση δημοκρατικών και προοδευτικών λύσεων για το ξεπέρασμα των αδιεξόδων και της βαθιάς κρίσης.

Ο Ηλίας Λιβάνης έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών – Βιβλιοπωλών και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.).

Έχει δύο κόρες.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρή εντολή ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Ντράγκι δεν παίζει παιχνίδια κύριε Σαμαρά

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ 25% στη Β' Πειραιά, 15% στη Β΄Αθήνας 25% στη Β' Πειραιά, 15% στη Β΄Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις