ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Η μαφία των ποτών: Ο επιχειρηματίας, το κελάρι και η ηρωίνη στον στάβλο με τα ζώα

Η μαφία των ποτών: Ο επιχειρηματίας, το κελάρι και η ηρωίνη στον στάβλο με τα ζώα
Η μαφία των ποτών: Ο επιχειρηματίας, το κελάρι και η ηρωίνη στον στάβλο με τα ζώα

Ο 37χρονος επιχειρηματίας είναι παλιός γνώριμος των Αρχών, καθώς ήταν ένας από τους δυνατούς «παίκτες» στον χώρο της διακίνησης λαθραίων ποτών στην Ελλάδα. 

Ένας από τους πιο δυνατούς «παίχτες» στο χώρο της διακίνησης λαθραίων ποτών στην Ελλάδα, με πλούσια και πολυετή επιχειρηματική δραστηριότητα, φέρεται ως «πρωταγωνιστής» του μεγάλου κυκλώματος που «ξηλώθηκε» μετά από έρευνα έξι μηνών της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ο 37χρονος επιχειρηματίας που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη είναι παλιός γνώριμος των Αρχών, καθώς είχε απασχολήσει ξανά το 2016 για διακίνηση ποτών σε τρεις αποθήκες. Από τότε θεωρείται ένας από τους πιο «πολυπράγμονες» διακινητές ποτών στη χώρα μας.

Ο 37χρονος διατηρούσε χαμηλό προφίλ, αν και δεν έκρυβε την οικονομική του επιφάνεια. Όταν μιλούσε στο τηλέφωνο ήταν εξαιρετικά προσεκτικός και μάλιστα έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε οικονομική άνεση, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι το έκανε για να παραπλανήσει τις Αρχές σε περίπτωση που παρακολουθείται το κινητό του.

Στη Θεσσαλία διατηρούσε γνωστό οινοποιείο-κελάρι, το οποίο παράλληλα με την παράνομη δραστηριότητα είχε και νόμιμη. Αυτός ήταν ο λόγος που οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην πέσουν σε «παγίδα». Δηλαδή να κάνουν κάποια έρευνα που θα μπορούσε να καταλήξει σε έλεγχο νόμιμων φορτίων. Ο 37χρονος φέρεται να είχε στήσει ένα ολόκληρο δίκτυο εταιριών, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας βελτίωσε την κάλυψή του σε σχέση με το 2016, όταν είχε συλληφθεί, αξιοποιώντας την «εμπειρία» του. Ενδεικτικό είναι ότι δημιούργησε «μεταβατικό σταθμό» διακίνησης στις Σέρρες, ενώ είχε δημιουργήσει ειδικές κατασκευές σε φορτηγά με αποτέλεσμα όταν κάποιος τα άνοιγε να έβλεπε μόνο σιτάρι. Ο 37χρονος άλλωστε έκανε νόμιμες μεταφορές σιταριού, καθώς ήταν μία από τις αρκετές νόμιμες δραστηριότητές του.

Όσον αφορά στα λαθραία ποτά, φέρεται να τα διακινούσε σε Λάρισα, Βόλο, Σποράδες, Κατερίνη, ενώ από τις παρακολουθήσεις προέκυψε ότι είχε πραγματοποιήσει ταξίδια σε Μήλο, Σαντορίνη και Πάρο (ενδεχομένως για να κλείσει νέες συμφωνίες).

Εκτός από διακινητής ποτών ήταν και «χονδρέμπορος», καθώς πουλούσε μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης. Αυτές τις ποσότητες θα μπορούσε δυνητικά να τις αγοράσει κάποιος που δραστηριοποιείται στην παρασκευή λαθραίων ποτών.

Όταν οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν στην έδρα της επιχείρησής του, πραγματοποίησαν έρευνες σε όλους τους χώρους της μεγάλης εγκατάστασης, ψάχνοντας για μετρητά. Αντ’ αυτού βρήκαν προς έκπληξή τους 2 κιλά ηρωίνης μέσα σε έναν στάβλο με ζώα.

Συνολικά συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα και κατασχέθηκαν 26.580 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 3.396 φιάλες και πάνω από 2 κιλά ηρωίνη. Η ζημιά για το Δημόσιο υπολογίζεται στις 850.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν παράνομα από τη Βουλγαρία αιθυλική αλκοόλη, για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, καθώς και συσκευασμένα ποτά, στα οποία αντικαθιστούσαν τις ετικέτες με ελληνικές και τα διέθεταν στην εγχώρια αγορά, χωρίς να καταβάλουν δασμούς και φόρους, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα, μετέφεραν τις λαθραίες ποσότητες σε αποθήκη σε περιοχή των Σερρών.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τις ποσότητες σε αποθήκες νόμιμης επιχείρησης στη Λάρισα, όπου προέβαιναν στην απόξεση των ετικετών και επικολλούσαν πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, με λογότυπα επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης, φρόντιζαν ώστε η μεταφορά στη Λάρισα να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο οι ποσότητες οινοπνεύματος να μπορούν να δικαιολογηθούν από τη νόμιμη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Έπειτα, διοχέτευαν τα αλκοολούχα ποτά στη λιανική πώληση, ενώ τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη μέσω μεταφορικών εταιριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ), καθώς και των Τελωνείων Σερρών και Λάρισας, σε οχήματα, αποθηκευτικούς χώρους, οικίες και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 18 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία, 770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα, 880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά, 3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή - εργαλεία για την απόξεση ετικετών, 8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο, 2.145 γραμμάρια ηρωίνη, 9.200 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Οι διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες, ξεπερνούν τις 850.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική μελέτη της δράσης της οργάνωσης εκτιμάται ότι τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου με δύο τραυματίες στο ύψος της Πέτρου Ράλλη

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε

Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»