ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ «ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ», ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ντοκουμέντο: Κουκουλοφόροι διακινητές κάνουν «μπίζνες» στον Έβρο

Ντοκουμέντο: Κουκουλοφόροι διακινητές κάνουν «μπίζνες» στον Έβρο
Ντοκουμέντο του newsbomb.gr από τη δράση των δουλεμπόρων

Λερναία Ύδρα θυμίζουν τα οργανωμένα δίκτυα δουλεμπόρων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το «ξήλωμα» μεγάλου κυκλώματος διακινητών που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το newsbomb.gr επιβεβαιώνουν αυτό που οι Αρχές θεωρούν «αξίωμα»:

Τα δίκτυα δουλεμπόρων «πιέζονται» από την ένταση των ελέγχων από τις ελληνικές Αρχές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να επιμένουν. Και αυτό διότι η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μία από τις επικερδέστερες «δραστηριότητες» του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος, με τη συμμετοχή τριών Ελλήνων, που μετέφερε μετανάστες από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίες-ντοκουμέντο που αναρτήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε «ειδικές» σελίδες στα social media αποκαλύπτουν ότι τα κυκλώματα συνεχίζουν να «θησαυρίζουν» εκμεταλλευόμενα την απόγνωση προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη φωτογραφία, με ημερομηνία ανάρτησης την 21η Οκτωβρίου 2022, απεικονίζεται κουκουλοφόρος διακινητής να βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου και να βγάζει έναν έναν τους μετανάστες που βρίσκονται σε ένα πολύ μικρό φουσκωτό που κοστίζει λίγες δεκάδες ευρώ (εάν αγοραστεί από κατάστημα) και δεν παρέχει ασφάλεια στους επιβαίνοντες που ούτως ή άλλως δεν φορούν σωσίβια. Το γεγονός ότι ο άντρας αυτός φοράει κουκούλα δείχνει ότι είναι ο διακινητής, καθώς κανείς από τους μετανάστες δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Σε άλλη φωτογραφία που αναρτήθηκε μόλις προχθές Τρίτη (25 Οκτωβρίου) μετανάστες έχουν στοιβαχτεί μέσα σε όχημα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας από πάνω τους ένα λευκό υφασμάτινο κάλυμμα για να περάσουν «απαρατήρητοι» σε τυχόν έλεγχο σε μπλόκο της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως γράφει η ανάρτηση: «Φόρτωση σε αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί άλλες αναρτήσεις, όπως αυτή της 16ης Οκτωβρίου 2022, που απεικονίζει πολλούς μετανάστες να περπατούν προς τα σύνορα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η κατάσταση στα σύνορα του ποταμού Έβρου αλλάζει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Η διέλευση από το ποτάμι γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού. Παράλληλα, έχουν συγκεντρωθεί για ακόμα μία φορά πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές Αρχές είτε κάνουν τα «στραβά μάτια» στη θέα των διακινητών είτε τους βοηθούν να «σπρώξουν» ανθρώπους προς τα σύνορα.

Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2022 γυμνοί (με σημάδια ξυλοδαρμού) από Έλληνες συνοριοφύλακες του Τμήματος Φερών. Οι πληροφορίες των ελληνικών Αρχών αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν στον Έβρο από την Κωνσταντινούπολη με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Πρόκειται για μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, κάποιοι εκ των οποίων είχαν εγκατασταθεί και εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη. Ξαφνικά οι τουρκικές Αρχές φαίνεται ότι αποφάσισαν με τη βία να τους προωθήσουν στην Ελλάδα, προφανώς θέλοντας να στείλουν -με το βάρβαρο αυτό τρόπο- κάποιο «μήνυμα» προς την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές ειδήσεις