ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Eκδήλωση για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Newsbomb / Νίκος Χριστοφάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της βίας στις γυναίκες. Ο πολιτικός κόσμος συστρατεύεται για την εξάλειψή της.

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το «παρών» στην εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει και το δικό του μήνυμα κατά της βίας στις γυναίκες.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίας Συρεγγέλα, η οποία και αναμένεται να παρουσιάσει την τρέχουσα εικόνα της κατάστασης στη χώρα, αλλά και υποστηρικτικούς μηχανισμούς που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα για να προστατέψουν τις γυναίκες, όπως για παράδειγμα το «κουμπί πανικού» (panic button).

Το παρών στην εκδήλωση δίνει η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, περνώντας ένα σαφές μήνυμα, «η βία δεν είναι ανεκτή».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών γίνεται μια πρώτης τάξεως αφορμή για να προτάξουμε την αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε μια μάστιγα, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς της πρώτης και οξύνοντας τις ευαισθησίες της δεύτερης. Πλέον τη σιωπή τη διαλύουν οι ίδιες οι γυναίκες. Το ελληνικό metoo προκάλεσε ένα πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Η Ο όρος γυναικοκτονία μπήκε στο λεξιλόγιό μας. Σε αντίθεση με την ασυγχώρητη αδράνεια του παρελθόντος η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα σε 3 πεδία. Θεσμικές αλλαγές, Ενίσχυση καταστολής, Φροντίδα θυμάτων. Συντάχθηκαν 2 πολύ σημαντικά Εθνικά Σχέδια δράσης, το σχέδιο για την ισότητα των φύλων και το σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων.

Ξεκινώ με τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα. Η βαριά σωματική βλάβη περιλαμβάνει και τη μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία και οδηγεί σε έως 15 χρόνια φυλάκιση. Η τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων μπορεί να φτάσει έως και ισόβια. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης ιδρύθηκαν οι πρώτες υπηρεσίες ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ.

- 18 επιχειρησιακά γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια

- 403 αστυνομικοί χειρίζονται αποτελεσματικά αυτές τις υποθέσεις

Στο 10μηνο έχουμε φτάσει τις 9.500 υποθέσεις βίας. Οι καταγγελίες για βιασμό αυξήθηκαν σε 292 το 2022. Ανάλογη αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι καταγγελίες για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αυξάνονται οι καταγγελίες σημαίνει ότι επιτέλους υπάρχει ένα περιβάλλον που ευνοεί την αποκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων. Οι εξιχνιασεις υποθέσεων έχει φτάσει στο 90%.

Προσπαθώ να διαισθάνθω πόσο δύσκολη είναι αυτή η απόφαση για μια γυναίκα να φύγει από τον κακοποιητικο σύζυγό της. Θα ενταχθούν αλλά δύο Κέντρα ημέρας για την υποστήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 6 ακόμα για την ενίσχυση ενηλίκων που θα διαχειρίζονται και κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η προστασία της γυναίκας περνά μέσα από την ίδια την οικονομική ανάπτυξη σε αρμονία με την κοινωνική δικαιοσύνη. Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για το panic button. Σημαντική προσπάθεια γίνεται και στα σχολεία ώστε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για να είναι ευαισθητοποιημένα στα θέματα αυτά.

Τα θυμάται μιλούν και η πολιτεία κινητοποιείται. Η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη των θυμάτων. Όταν θα έχουν το θάρρος να μιλήσουν να ξέρουν ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους και να βοηθήσουμε να θεραπεύσουν τις πληγές τους. Οι πληγές στην ψυχή χρειάζονται πολύ χρόνο να θεραπευτούν.

Η κα Συρεγγέλα είπε:

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονική πληγή για την κοινωνία μας. Ακούσαμε φράσεις στο παρελθόν όπως «τα θελε», «ποιος ξέρει τι του έκανε», «δεν είναι δική μας δουλειά». Σήμερα η κοινωνία πρέπει να λέει «δεν φταις εσύ. Μας αφορά όλες και όλους. Μη φοβάσαι, σε ακούμε». Ο καθημερινός μας αγώνας για να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών είναι δύσκολος. Έχουμε έναν οδηγό τον Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι καμία γυναίκα να μην ξαναδεχτεί βία και καμία οικογένεια να μην θρηνεί ένα ακόμα βήμα.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε:

Θέλουμε να μιλάμε με έργο. Αυτό ισχύει και για τα θέματα της ισότητας. Αυτό κάναμε και με τον νόμο για την προστασία της εργασίας. Επιδοτούνται πλέον οι 2 από τους 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Θεσμοθετήσαμε την άδεια πατρότητας.
Ενσωματώσαμε την τηλεργασια και το ευέλικτο ωράριο για εργαζόμενες και μητέρες.
Το ίδιο κάνουμε με την επέκταση άδειας και του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες. Εργαζόμαστε, επίσης, για οικονομική ενδυνάμωση γυναικών. Υιοθετήσαμε νέα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας. Γίνεται μια πολύπλευρη προσπάθεια στα θέματα της ισότητας. Πρώτη η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αναλάβαμε πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

Η φετινή 25η Νοεμβρίου είναι μια ευκαιρία για απολογισμό και αξιολόγηση των επόμενων βημάτων για την αντιμετώπιση αυτού του απάνθρωπου φαινομένου. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα τραυματικό φαινόμενο. Συνήθως είναι βουβό όταν η γυναίκα επιλέγει την σιωπά. Όλοι μαζί οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος. Λειτουργεί ένα Δημιουργικό και πολυδιάστατο έργο στην αστυνομία. Η ΕΛΑΣ έχει αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 υποθέσεις φέτος. Δεν πρέπει να ερμηνεύεται απλά ως μια έξαρση. Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.
Αυξήθηκε όμως και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει αυτές τις γυναίκες. Είμαστε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, απλώνοντας ένα μεγάλο κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Μπορούμε να τις στηρίξουμε με πράξεις. Σχέση αυξανόμενης εμπιστοσύνης η σχέση με αυτές τις γυναίκες και την αστυνομία. Η αστυνομία μας και ξέρει και ενδιαφέρεται να βοηθήσει. Ανδρισμός δεν είναι η βία απέναντι στις γυναίκες, είναι η αγάπη και ο σεβασμός στη γυναίκα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube