Σε λίγη ώρα η απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου

Newsbomb

Με την απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κορυφώνεται σε λίγη ώρα η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/03/2015) καλείται να αντικρούσει το βαρύ κατηγορώ της δικαιοσύνης και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουν ανακύψει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, απ' όπου «εξαφανίστηκαν» ως δια... μαγείας τα ονόματα των τριών συγγενικών του προσώπων.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πως χάθηκε από το γραφείο του το επίμαχο CD, γιατί αντιγράφτηκε το CD σε στικάκι, πως «εξαφανίστηκαν» από τα συνολικά 2.062 αρχεία που περιελάμβανε το CD τρία αρχεία, τα οποία όλως τυχαίως ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα, γιατί δεν διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος έστω στους υπόλοιπους κ.α.

Κυρίως, όμως, ο πρώην υπουργός καλείται να πείσει τους συνολικά 13 δικαστές και την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου για την αθωότητά του, όπως δηλώνει από την πρώτη στιγμή.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και αφορούν στα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.

Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια «σπάνε» και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια.

Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να «πέσει» ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved