Υπόθεση Βατοπεδίου: Πολιτική απόφαση να μην επιστραφούν τα ακίνητα λέει η υπεράσπιση

Newsbomb

Χωρίς την παρουσία στο εδώλιο του ηγούμενου Εφραίμ και με την υποβολή εντάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης, ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση των.... ιερών ανταλλαγών ακινήτων - φιλέτων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου.

Η υπεράσπιση της Μονής ζήτησε την αποβολή του Δημοσίου από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται ζημία και προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού επικαλέστηκαν 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν, όπως λένε, τη Μονή επί 28 αγωγών που έχει υποβάλει το Δημόσιο και αφορούσαν κάθε ακίνητο το οποίο υπήρξε αντικείμενο ανταλλαγής.

Επιπλέον, οι συνήγοροι προσκόμισαν στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κων/νου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη».

Άρα, τόνισε ο δικηγόρος, «δεν είναι αυθαίρετη κατασκευή των δυο μοναχών η όλη υπόθεση... Ήταν πολιτική απόφαση να μη γίνει επιστροφή των ακινήτων».

Όσον αφορά την απαίτηση σχεδόν 250 εκατ. ευρώ ως ζημία του ελληνικού δημοσίου (και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε «ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις».

Από την πλευρά της η κατηγορούμενη συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι «βάσει ειδικής δοσιδικίας για τους συμβολαιογράφους, η μόνη οδός για το ελληνικό δημόσιο να προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη, ήταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της, άρα έχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved