ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η «πτώση» του Ανδρέα Μαρτίνη

Η «πτώση» του Ανδρέα Μαρτίνη

Το «κουβάρι» των αναρίθμητων σκανδάλων που προκάλεσε ο Ανδρέας Μαρτίνης, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν», και οδήγησαν το Σωματείο με το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο στο χείλος της κατάρρευσης και το νοσηλευτικό ίδρυμα στη χρεοκοπία και τον πλειστηριασμό, ξεκίνησε επιτέλους να ξετυλίγεται από τη Δικαιοσύνη.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΦΑΓΟΠΟΤΙ»... ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Η εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε με τη σύλληψη του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του, την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, και κατέληξε με την προφυλάκισή του. Η υπόθεση που οδήγησε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη φυλακή, αφορά «μίζα» ύψους 3,2 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την εταιρεία "Hospitalia International", για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Την έρευνα σε βάρος του ζεύγους είχε ξεκινήσει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών που διεξήγαγαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, ο κ. Μαρτίνης φέρεται να εξαπάτησε το 1998 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου προκειμένου να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία με υπερκοστολογημένη σύμβαση (ύψους 12 δισεκατομμυρίων δραχμών, ή 36 εκατ. ευρώ περίπου σήμερα), το πλεονάζον ποσό της οποίας ήταν η «μίζα» προς τον Ανδρέα Μαρτίνη.

Η απολογία του Ανδρέα Μαρτίνη κράτησε κάτι περισσότερο από 3,5 ώρες, την Παρασκευή (20/05/2016), όμως δεν έπεισε τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ν. Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου, ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και προέρχονταν από την οικογενειακή περιουσία της συζύγου του, Γεωργίας Μαρτίνη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ένα μόνο από τα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί ο Ανδρέας Μαρτίνης. Κοινός παρονομαστής σε όλα, είναι η διασπάθιση της περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το «φόρτε» του κ. Μαρτίνη ήταν η εκποίηση ακινήτων που αποτελούσαν ζωτικής σημασίας οικονομικό πόρο του Σωματείου, χωρίς τις περισσότερες φορές να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η διεξαγωγή πλειοδοτικής διαδικασίας ή να έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητες εκτιμήσεις από επαγγελματίες εκτιμητές. Από τα χέρια του, δεν ξέφυγαν ούτε κληροδοτήματα, ενώ φυσικά δεν έλειπε η πολυτελής ζωή για τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα γεύματα και τα «ασύλληπτα» φιλοδωρήματα, τα ταξίδια και τα δώρα, με το λογαριασμό να πηγαίνει πάντα στο Σωματείο.

Είναι θέμα χρόνου, όλες αυτές οι υποθέσεις να βρουν το δρόμο τους προς τη Δικαιοσύνη, ώστε να απαλλαχθεί και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τα βάρη που ακόμα σηκώνει λόγω της διοίκησης Μαρτίνη. Παράλληλα, οι εισαγγελείς θα πρέπει να εγκύψουν και στην υπόθεση του εκπλειστηριασμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με τον οποίο χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ «σβήστηκαν» εν μία νυκτί, φορτώνοντας «φέσια» σε εργαζόμενους, δημόσια ταμεία και προμηθευτές.

Σχετικές ειδήσεις