ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικαίωση για άνεργο δανειολήπτη: «Κούρεψαν» το χρέος του κατά 74%

Δικαίωση για άνεργο δανειολήπτη: «Κούρεψαν» το χρέος του κατά 74%

Νέα απόφαση με αξιοσημείωτο νομικό ενδιαφέρον, από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, σωτήρια, για τον άνεργο υπερχρεωμένο δανειολήπτη. κάτοικο περιοχής του Δήμου της Ιεράπετρας και μέλος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι η υπ’ αριθμ. 115/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας Κρήτης, που δικαιώνει ,άνεργο, πρώην ξυλουργό, έγγαμο, πατέρα δύο ενηλίκων τέκνων, σώζοντας την περιουσία του και κουρεύοντας το χρέος του, κατά 74%!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για δανειολήπτη με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, με συνολικό ποσό χρέους 136.596,15 ευρώ, σε 2 πιστώτριες Τράπεζες.

Τα εισοδήματά του ανέρχονται σε 600 ευρώ μηνιαίως από περιστασιακές εργασίες, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία αποτελούν μια Διώροφη κατοικία (ισόγειο και πρώτος όροφος) κτισμένη σε αγροτεμάχιο έκτασης 2.023,05 τ.μ, κατάστημα και αποθήκη.

Το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας παρά τις ενστάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, αποφάσισε :

  • Να δεχτεί εν μέρει την αίτηση του δανειολήπτη, και
  • Να ρυθμίσει τα χρέη του, με καταβολές για 60 μήνες, απευθείας στις μετέχουσες πιστώτριες, με καταβολή μηνιαίας δόσης 200 ευρώ, κατά αντιστοιχία στην κάθε μια.
  • Να εξαιρέσει από την εκποίηση την κύρια κατοικία, συνιδιοκτησίας κατά 50% με την σύζυγο του δανειολήπτη
  • Να χορηγήσει «περίοδο χάριτος» για μία πενταετία.
  • Να επιβάλλει, στον δανειολήπτη ,για την διάσωση της κατοικίας, την καταβολή μηνιαίας δόσης 129 ευρώ, για 15 χρόνια σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την πάροδο της πενταετίας
  • Να διατάξει την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος ,κυριότητας του ίδιου του δανειολήπτη για 10 χρόνια με ποσό εκμίσθωσης 250,00 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλονται και θα διανέμονται με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 (παρ.1 εδ.β)Ν.3869/2010
  • Να «κουρέψει» το χρέος του δανειολήπτη, κατά 74%

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την υπόθεση αυτή είναι ότι για πρώτη φορά παρατηρείται , ελληνικό δικαστήριο, να διατάζει την ενοικίαση περιουσιακού στοιχείου, να καθορίζει το μίσθωμα ,αλλά και την χρονική περίοδο της μίσθωσης.

Πηγή: cretapost.gr

Σχετικές ειδήσεις