Εισαγγελέας: Ένοχος ο Κουρτάκης – Αθώος ο Τζένος

Εισαγγελέας: Ένοχος ο Κουρτάκης – Αθώος ο Τζένος

«Συκοφαντική δυσφήμηση και ψεύδη κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της οικογένειάς του», τόνισε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του εκδότη της εφημερίδας "Παραπολιτικά" Γιάννη Κουρτάκη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ζήτησε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας, έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του έτερου κατηγορούμενου δημοσιογράφου Παναγιώτη Τζένου, αναφέροντας πως δεν αποδείχθηκε ότι είχε σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του Υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και της οικογένειάς του.

«Τέλεσε την πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης κατά συρροή» είπε ο εισαγγελέας για τον Γιάννη Κουρτάκη τονίζοντας πως όσα είπε στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο στις 9 και 10 Ιανουαρίου για το γιο του υπουργού και περί ανάμειξης του στην τρομοκρατία ήταν ψευδή και είχαν σκοπό να βλάψουν τον υπουργό και τα ανήλικά τέκνα του.

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δεν αφορά και τους δυο κατηγορουμένους το ίδιο, αλλά εξειδικεύεται στο τι αναφέρει ο καθένας σε βάρος του πολιτικώς ενάγοντος Π. Καμμένου ή των τέκνων του. Άρα, δεν μπορεί να υπάρχει συναυτουργία.

Για τον Παναγιώτη Τζένο του αποδίδονται τα εξής:

Στην εκπομπή μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στις διακοπές που φέρεται να έκανε ο πολιτικός ενάγων στις Άλπεις και ότι απαιτείται ένα κόστος για διακοπές στο συγκεκριμένο μέρος.

Το γεγονός ότι έκανε διακοπές στις Άλπεις αποδείχτηκε ότι δεν είναι ψευδές. Ο τρόπος που αναφέρθηκε δεν είναι ικανός να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα.

Έπειτα αναφέρεται ότι ο πολιτικός ενάγων έχει λάβει ένα βραβείο από το ούζο 12. Και αυτό αποδείχτηκε ότι είναι αληθές και δεν το αρνήθηκε ο πολιτικός ενάγων.

Για το κομμάτι αυτό ο κατηγορούμενος δεν φαίνεται να χειρίζεται κάτι ψευδές για τον πολιτικώς ενάγοντα ή να εκφράζει μια άποψη που θα μπορούσε να θίξει τον ίδιο ή την υπόληψη του ως πολιτικού αρχηγού.

Αναφέρθηκε και σε ένα βιβλίο με συγγραφέα τον Π. Καμμένο στο οποίο όπως αναφέρει είχε κατονομάσει ως αρχηγό της 17Ν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε ότι είναι ψευδές. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτά που αν έπεφτε ήταν η εντύπωση που είχε σχηματίσει από αυτά που είχε αναφέρει το κόμμα του Α. Παπανδρέου ή από άρθρα. Δημιουργούνται αμφιβολίες αν ο ίδιος ήξερε την αναλήθεια.

Δεν τέλεσε την πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης και θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος.

Για τον Γιάννη Κουρτάκη:

Ανέφερε ότι "ξέρω πως τα χεις πάρει και το ξέρεις ότι ξέρω". Δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο. Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του Π. Καμμένου γιατί αφήνει την εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος γνωρίζει κάτι μεμπτό. Είναι ψευδής, είναι πρόσφορη να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα καθώς τον παρουσιάζει ως πολιτικό που χρηματίζεται.

Στο κομμάτι που αναφέρεται στην κατανάλωση αλκοόλ από τον πολιτικώς ενάγοντα ουσιαστικά αναφέρει ότι καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δεν μπορεί να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα του αφού δεν αντιλαμβάνεται τι του λέει ο πρωθυπουργός. Αυτά είναι ψεύδη και πρόσφορα να βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα.

Για όσα αναφέρει για τον πολιτικώς ενάγοντα για την πιθανή θετική στάση του απέναντι σε άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για τρομοκρατία είναι ψευδή. Ήταν προσφορά να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντα αφού όταν κάποιος είναι υπουργός εθνικής άμυνας ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη βλάβη που προκαλείται από τη συσχέτιση του με την τρομοκρατία.

Για τα ανήλικα τέκνα του πολιτικώς ενάγοντα με βάση τα αποσπάσματα ο κατηγορούμενος αναφέρεται στο γιο του Π. Καμμένου. Στοχοποιεί και τα τέσσερα τέκνα του. Το γεγονός ότι ένα από τα τέκνα είναι δέκα χρόνων δεν παίζει κάποιο ρόλο καθώς ο ακροατής δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα παιδιά έχει και ποσών ετών είναι. Θίγει όλα τα ανήλικα τέκνα. Δεν αποδείχτηκε ότι κάποιο παιδί επέχει σχέση με την τρομοκρατία ή έχει σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν αποδείχτηκε ότι κάποιο από τα παιδιά έχει προβεί σε αξιόποινες πράξεις όπως φθορά καπνός ιδιοκτησίας. Αυτά που αναφέρθηκαν πήραν ψεύδη και προσφορά να θίξουν την τιμή και την υπόληψη των ανήλικων τέκνων ή και τον ίδιο τον πολιτικώς ενάγοντα.

Αποδείχτηκε πλήρως η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή. Δεν δημιουργείται καμία αμφιβολία ως προς το δόλο καθώς γνώριζε ότι όλα αυτά που ανέφερε ήταν ψεύδη και ο σκοπός του πήραν να βλάψει τον πολιτικώς ενάγοντα και τα ανήλικα τέκνα.