ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ | Ειδήσεις: Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε την Τρίτη (01/08/2017) το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Γεωργίου αφορά σε μία από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, για τις οποίες κατηγορείτο.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή του πως «η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία».

Συγκεκριμένα το δικαστήριο καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου διότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 το Νοέμβριο του 2010.

Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε, επειδή δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. και από εκείνη που αφορούσε στο γεγονός ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, με την οποία βαρύνεται.

«Ντόμινο» πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων

Η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ραγδαίες εξελίξεις. Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, η Ανίκα Μπράιτχαρντ, εξέφρασε αργά το μεσημέρι της Τρίτης (01/08/2017) τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την καταδίκη Γεωργίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου».

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε τα εξής: «Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία».

«Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», κατέληξε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί.

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετό καιρό οι Βρυξέλλες αλλά και μερίδα Ευρωπαίων εταίρων είχαν σπεύσει να παράσχουν κάλυψη στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με τα στοιχεία του «φουσκωμένου» ελλείμματος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Μάλιστα, εδώ και καιρό οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει από την ελληνική πλευρά την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από κάθε κατηγορία, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για την υπόθεση Γεωργίου, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος» την ποινική δίωξή του. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Εξάλλου, στις 07/07/2017, οπότε και συνεδρίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η ελληνική πλευρά δέχθηκε να σιωπήσει για την υπόθεση Γεωργίου, σε «αντάλλαγμα» την επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε επίσης τα σχετικά ρεπορτάζ:

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα (31//07/2017) ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κ. Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Ξεκινώντας την αγόρευση του, επικαλούμενος μια φράση του Δημοσθένη σχετικά με την ανάγκη σεβασμού στο νόμο, ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, επισήμανε πως βάσει του ιδρυτικού της νόμου, ήταν υποχρεωτική η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ μια φορά το μήνα και ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας επισήμανε σχετικά με το επιχείρημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ότι είχαν υποκλαπεί τα email του από τον τότε αντιπρόεδρο, πως ο Ανδρέας Γεωργίου θα μπορούσε είτε να απέχει και να μην κρατάει ομήρους τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., καθώς αυτός ήταν «απλός συντονιστής - μαέστρος σε μια ορχήστρα που το κυρίαρχο όργανο ήταν το Δ.Σ.».

«Όφειλε ως πρόεδρος να βρίσκεται πάνω από κάθε προσωπική διαφορά. Θα μπορούσε, αν ήθελε να υποβάλει, αίτηση εξαίρεσης του αντιπροέδρου», τόνισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως όλα αυτά συνέβησαν την πιο σημαντική στιγμή ιστορικά από την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ και επισημαίνοντας πως ο Ανδρέας Γεωργίου ήθελε να μετατρέψει την ΕΛΣΤΑΤ «σε ενός ανδρός αρχή».

«Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και να ακούει τις απόψεις τους. Παρεβη τον σεβασμό στο νόμο και στην ομάδα, στην συλλογικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Επιπλέον για το ζήτημα της διατήρησης παράλληλα θέσης από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, ο εισαγγελέας επισήμανε δεικτικά πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται», θέτοντας το ερώτημα για το εάν ο κ. Γεωργίου θα είχε επιλέγει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εάν είχε αποκαλύψει την παραμονή του και σου ΔΝΤ για διάστημα μερικών μηνών.

Την πρόταση υποδέχθηκε το ακροατήριο με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς».

Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας (31/07/2017) η δίκη διεξαγόταν με το ακροατήριο να διακόπτει συνέχεια τη διαδικασία. Μάλιστα, η πρόεδρος διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας εκ των ακροατών που είχε παρέμβει αρκετές φορές διακόπτοντας τη δίκη.

«Δεν είμαστε εδώ πολιτική συγκέντρωση. Δεν κάνουμε σόου! Αν θέλετε να εκτονώσετε τα συναισθήματα σας να πάτε άλλου!», τόνισε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.