ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εκδικάζεται το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 αξιωματικών

Εκδικάζεται το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 αξιωματικών

Το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Η Άγκυρα κατηγορεί τους 8 για συμμετοχή στο πραξικόπημα και ζητά την έκδοσή τους στην Τουρκία, αίτημα που έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία κατηγορεί τους αξιωματικούς για συνολικά οκτώ αδικήματα, και συγκεκριμένα για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού, πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνται στο Α.Τ του Ολυμπιακού Χωριού καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Μία μέρα πριν την εκδίκαση του νέου αιτήματος της Άγκυρας, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται πολλοί στρατιωτικοί, σε βάση του τουρκικού στρατού. Στα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται πολλοί στρατιωτικοί, κάποιοι εκ των οποίων ένοπλοι, να εισέρχονται στο κτίριο και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκαλιά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα σε αυτούς που κρατούν όπλα, είναι και τρεις από τους 8 που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, λίγες ώρες αργότερα.

Με πληροφορίες από Cnn.gr

Συνήγορος των «8»: Νομικά ανούσιο, δεν αποδεικνύει τίποτα το βίντεο

«Το φερόμενο ως νέο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα βίντεο που υπάρχει εδώ και 20 μήνες», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο συνήγορος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, σχολιάζοντας τα πλάνα που παρουσίασαν οι γείτονες και ανέφεραν ότι πρόκειται για στιγμιότυπα από τη συνάντηση τους, στην οποία οργανώθηκε το πραξικόπημα.

«Δεν αποδεικνύει, δεν εισφέρει τίποτα νέο στην υπόθεση», συμπλήρωσε ο Όμηρος Ζέλιος, ο οποίος εν όψει της σημερινής εκδίκασης του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών υποστήριξε ότι «είναι ένα καθαρά προπαγανδιστικού περιεχόμενου βίντεο και ανούσιο νομικά».

Σχετικές ειδήσεις