ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση των CDs

Στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση των CDs

Παρά το σάλο που προκάλεσε, το δρόμο της αρχειοθέτησης πήρε η δικογραφία για την υπόθεση των CDS, σχετικά με την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους, την περίοδο 2009-2010 με φερόμενο ως εμπλεκόμενο σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας τον Αντρίκο Παπανδρέου, αδερφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος Μαριάννας Ψαρουδάκη, έθεσε το φάκελο της υπόθεσης στο αρχείο κρίνοντας ότι δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου, επενδυτικού οίκου, χρηματοοικονομικού οργανισμού, οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης κ.α, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

Την Άνοιξη του 2012 ο εισαγγελέας κ. Κορέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, θεωρώντας ατεκμηρίωτες τις καταγγελίες σε βάρος του. Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε διαφωνήσει, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα από τον κ. Κορέα. Μάλιστα, ο κ. Πεπόνης ζητούσε στην έγγραφη παραγγελία του συγκεκριμένες συμπληρωματικές προανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης ή της εσωτερικής πληροφόρησης.

Σχετικές ειδήσεις