ΣτΕ: Οριστικά έκπτωτος ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμότειχου

Newsroom Newsroom

ΣτΕ: Οριστικά έκπτωτος ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμότειχου

Οριστικά έκπτωτος κηρύχθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμότειχου Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ, ο οποίος παύθηκε από τη θέση του μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

 

Ο Τοποτηρητής Μουφτής προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, αλλά οι ανώτατοι δικαστές με την υπ΄αριθμόν 869/2018 απόφασή τους απέρριψαν την αίτησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αιτών είχε ζητήσει και την άρση των συνεπειών της καταδίκης του, αλλά το αρμόδιο Συμβούλιο Χαρίτων απέρριψε την αίτησή του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ «ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους».

Η ρύθμιση αυτή, σημειώνουν οι δικαστικοί λειτουργοί «αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα , συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».

Ο Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμότειχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή. Ωστόσο, το 2013 με αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η υπόθεση -κατά την κατηγορία- αφορούσε το ότι ο αιτών αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, εν τούτοις δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους. Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο αδερφός του. Eυτυχώς η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε τελικά καθώς έγινε αντιληπτή η προσπάθειά τους από τις αρμόδιες αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved