Πτώση Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας ανοιχτά της Σκύρου - Αγνοείται ο πιλότος

Newsbomb

Συντριβή αεροσκάφους | Πτώση Mirage 2000: Μαχητικό αεροσκάφος, τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, κατέπεσε εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018).

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία λαμβάνουν μέρος ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό και τη διάσωση του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού που απέπλευσε από τη Μυτιλήνη. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα Ψαρά.

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο πιλότος χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναχαίτισης είχε ολοκληρωθεί και λίγο πριν την επιστροφή στο αεροδρόμιο της Σκύρου υπήρξε αναφορά για το συμβάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή υπήρχε νέφωση.

Διαβάστε σχετικά:

15:37
Κώστας Τσιτούνας

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τον εντοπισμό του νεκρού πιλότου μας

15:36
Κώστας Τσιτούνας

ΣΟΚ! Εντοπίστηκε νεκρός ο πιλότος

15:25
Κώστας Τσιτούνας

Εκτακτη είδηση: Πληροφορίες ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους

Η πληροφορία διακινείται στα ΜΜΕ χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή!

15:08
Κώστας Τσιτούνας

Το ελληνικό Πεντάγωνο διαψεύδει - ανεπίσημα - οποιαδήποτε εμπλοκή με Τούρκους

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμπλοκής τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου με αφορμή την άκρατη φημολογία που αναπτύχθηκε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η απώλεια του ίχνους του.

Διαψεύδει δηλαδή, αλλά μέσω πηγών...

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ενημέρωσης το ζευγάρι των ελληνικών Mirage 2000-5 κατευθύνθηκε στο Βόρειο Αιγαίο για την αποστολή αναχαίτισης η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς τα εχθρικά αεροσκάφη είχαν βγει απο το FIR ανά τη εισοδο του.

14:51
Κώστας Τσιτούνας

Τα καυτά ερωτήματα και οι κρίσιμες στιγμές που ζούμε

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ευχή όλων μας αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες είναι να βρεθεί ζωντανός ο πιλότος μας που αγνοείται μετά τη συντριβή του Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018).

Πριν λίγο έγινε γνωστή η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έσπευσε να απομακρύνει τις όποιες υπόνοιες εμπλοκής της στην υπόθεση της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Αρχές «ξεκαθάρισαν» ότι κανένα αεροσκάφος της Τουρκίας δεν πετούσε στην περιοχή την ώρα της πτώσης.

Νωρίτερα, ωστόσο, τι είχε συμβεί;

Για ποιο λόγο είχαν σηκωθεί από τη Σκύρο τα δύο ελληνικά μαχητικά;

Γι' αυτό θα αναφέρουν κάτι οι Τούρκοι;

Ποιος προκαλεί τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο;

Και επιτέλους: Ποιος είναι ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ της πτώσης του ελληνικού μαχητικού;

14:47
Κώστας Τσιτούνας

Άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού

Άμεση ήταν η ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για την πτώση του αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 ανοικτά της Σκύρου.

Οι δύο άνδρες ενημερώθηκαν τόσο για τις συνθήκες απώλειας επαφής με το αεροσκάφος όσο και για την εξέλιξη των ερευνών διάσωσης ενώ ζήτησαν να παραμείνουν ενήμεροι για ό,τι νεότερο προκύψει.

14:38
Κώστας Τσιτούνας

Στο κόκκινο η αγωνία για τον εντοπισμό του πιλότου

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πιλότος πρόλαβε να ενεργοποιήσει στο σύστημα εκτόξευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή όπου αναφέρεται ως σημείο πτώσης, η θαλάσσια περιοχή περίπου 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, είναι πολύ κοντά στον Άη Στράτη.

14:16
Κώστας Τσιτούνας

Oι Τούρκοι διαρρέουν ότι δεν υπήρξε αερομαχία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαρρέουν σε εφημερίδες ότι δεν υπήρξε αερομαχία στην περιοχή που έπεσε το ελληνικό αεροσκάφος

14:09
Κώστας Τσιτούνας

Θρίλερ γύρω από τα σενάρια της πτώσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα απο τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος στο militaire.gr στην περιοχή βρίσκεται έναν τουρκικό υποβρύχιο και στα μικρασιατικά παράλια έχουν εντοπιστεί πολλά ιπτάμενα ίχνη από τους Τούρκους.

Τι ακριβώς έχει συμβεί ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι το Mirage 2000 επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης. Το “ζευγάρι” του ανέφερε ότι έχασε ξαφνικά το Mirage 2000 .

14:01
Κώστας Τσιτούνας

Ποια είναι τα M2000-5

Τα M2000-5 είναι μέρος του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1

Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)
Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ
Μήκος: 14.36μ
Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach
Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved