ΕΘΝΙΚΑ

Νέα τουρκική πρόκληση: Ο Ακάρ ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Νέα τουρκική πρόκληση: Ο Ακάρ ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Και νέες προκλήσεις από την Τουρκία. Αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν πάγιες τουρκικές απόψεις στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Τσαβούσογλου καλεί την ΕΕ να ενεργεί ως «έντιμος μεσολαβητής» στη διένεξη της Άγκυρας με τη Λευκωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα, δήλωσε στο Sputnik ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Διαβάστε επίσης:

Το ηφαίστειο έκανε τον εγκέφαλό του γυαλί