ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Πέταξε με Rafale o Αρχηγός ΓΕΑ – Οι εικονικές αερομαχίες και το οπλικό σύστημα

Πολεμική Αεροπορία: Πέταξε με Rafale o Αρχηγός ΓΕΑ – Οι εικονικές αερομαχίες και το οπλικό σύστημα

«Ακτινογραφία» στο μαχητικό που αλλάζει τις ισορροπίες - Τι είδε ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης από το νέο ελληνικό υπερόπλο

Την ευκαιρία να δει από κοντά και να δοκιμάσει τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους που θα αποκτήσει τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, του πανίσχυρου γαλλικού Rafale 4.5 γενιάς, είχε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αντιπτέραρχος, Γεώργιος Μπλιούμης μετέβη στη «φωλιά» των γαλλικών μαχητικών, στην αεροπορική βάση του Μοντ Ντε Μαρσάν, στη δυτική Γαλλία, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου ομολόγου του, General Philippe Lavigne, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης VOLFA 20. Από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Πολεμικής μας Αεροπορίας είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα πλεονεκτήματα του αεροσκάφους που στις αρχές του 2021 θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας στη Βοιωτία και θα ντυθεί στα γαλανόλευκα.

Ο κ. Μπλιούμης μάλιστα, πέταξε με το γαλλικό μαχητικό, διαπιστώνοντας και ο ίδιος πως πρόκειται για ένα τρομερό μαχητικό, αεροπορικής υπεροχής, ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση του Αρχηγού ΓΕΑ μόνο… ρουτίνας δεν ήταν, μιας και πέταξε σε όλο το εύρος των φακέλων πτήσης, περνώντας από «κόσκινο» το γαλλικό υπερόπλο. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης συμμετείχε σε άσκηση με ζεύγος μαχητικών Rafale που περιελάμβανε αερομαχία ένας εναντίον ενός, με εικονικές εξαπολύσεις όλων των όπλων που διαθέτει το αεροσκάφος.

Παράλληλα, διαπίστωσε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα οπλικά συστήματα του Rafale, με τον ίδιο να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση και να προχωρά σε εικονική προσβολή στόχων εδάφους. Ο κ. Μπλιούμης είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί και την κατασκευάστρια εταιρεία του γαλλικού μαχητικού. Στις εγκαταστάσεις της Dassault, μπήκε και σε εξομοιωτή πτήσεων των Rafale, ενώ είδε όλα τα μέσα εκπαίδευσης των ιπτάμενων και των τεχνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Μόλις υπογραφούν οι συμβάσεις, Έλληνες ιπτάμενοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν στο νέο ελληνικό μαχητικό Rafale. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι που θα κληθούν να εκπαιδευτούν στα Rafale θα είναι κατά βάση χειριστές Mirage 2000-5, μιας και το Rafale αποτελεί την εξέλιξή του και υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου 5-6 μήνες και στη συνέχεια τα γαλλικά μαχητικά θα απογειωθούν με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας. Υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο του 2021, τα πρώτα Rafale θα πετούν στον ελληνικό ουρανό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία στην Αχαΐα: Πέθανε 9χρονο αγοράκι στο σχολείο