ΕΘΝΙΚΑ

Τα… παρακάλια του Ερντογάν στην Αίγυπτο – Το ξέκοψε ο Σούκρι: Πράξεις αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα

Τα… παρακάλια του Ερντογάν στην Αίγυπτο – Το ξέκοψε ο Σούκρι: Πράξεις αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα
AP Images

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ξεκαθάρισε πως όσο η Τουρκία δεν προχωρά σε πράξεις που να δείχνουν ότι ευθυγραμμίζεται με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες για την Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δυο χωρών, όσο κι αν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρακτορείο Reuters προχώρησε στην αποκάλυψη πως έχει υπάρξει επαφή μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποκατασταθεί οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών. Μάλιστα, επικαλείται και τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος έκανε σαφές ότι όσο η Άγκυρα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προχωρά σε πράξεις που κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τότε δεν θα υπάρξει περαιτέρω πεδίο για βελτίωση των σχέσεων με το Κάιρο.

Παρά, λοιπόν, το «μπαράζ» επιθέσεων… αγάπης που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί του, προς την Αίγυπτο το τελευταίο διάστημα, το Κάιρο δεν φαίνεται να έχει πειστεί για τις πραγματικές του προθέσεις. Θυμίζουμε, άλλωστε, πως ο Ερντογάν είχε βάλει στη σφαίρα των εχθρών τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όταν αυτός ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και τον χαρακτήριζε ως «Μουσουλμάνο αδερφό».

Σε κάθε περίπτωση, ο Σάμεχ Σούκρι παραδέχθηκε ότι γίνονται διπλωματικές συζητήσεις με την Τουρκία, η οποία έχει ρίξει «γέφυρες» προς το Κάιρο εδώ και αρκετό καιρό καθώς βλέπει τη διεθνή απομόνωση να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο κι αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους, πλην όμως δεν υφίσταται στην παρούσα φάση κάτι περισσότερο. «Δεν υπάρχει επικοινωνία εκτός του διπλωματικού πλαισίου. Αν οι πραγματικές ενέργειες της Τουρκίας δείξουν ευθυγράμμιση με τις αιγυπτιακές αρχές και στόχους, τότε θα τεθούν τα θεμέλια για να επιστρέψουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό», είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Αιγυπτιακές πηγές επιβεβαιώνουν, μάλιστα, πως η Τουρκία είναι αυτή που έχει προτείνει να υπάρξει συνάντηση αξιωματούχων των δυο χωρών για να συζητηθεί η πιθανότητα συνεργασίας, δείγμα του πόσο η Άγκυρα προσπαθεί να επιδιώξει την επανόρθωση των σχέσεων με το Κάιρο. Την ίδια στιγμή, όμως, η Αίγυπτος έχει συνάψει πολύ σοβαρές και σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο με αποτέλεσμα να γνωρίζει πως οποιαδήποτε μεταστροφή της προς την Τουρκία θα δημιουργούσε συνθήκες αναταραχής και έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχει και το πώς θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας αλλαγής των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας, οι σύμμαχοι του Καΐρου. Πρόσφατα η Αίγυπτος και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής για την αποκατάσταση των διπλωματικών, εμπορικών και ταξιδιωτικών δεσμών με τη Ντόχα, που είχαν διακοπεί το 2017 λόγω ισχυρισμών ότι το Κατάρ υποστήριζε την τρομοκρατία, μια κατηγορία που αρνείται η αραβική χώρα.

Θυμίζουμε πως με τις περισσότερες χώρες που αποτελούν συμμάχους της Αιγύπτου, έχει ξεκινήσει να «χτίζει» στρατηγικές σχέσεις και να συνάπτει συμφωνίες, αμυντικές και μη, η Ελλάδα. Μια κίνηση που έχει προκαλέσει διάχυτο εκνευρισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δημόσια μίλησε για την ενόχλησή του για την τελευταία αμυντική συνεργασία της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σοκαριστικό βίντεο μίσους από προφυλακισμένο για όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη