ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα - Γιατί τη ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος

Νίκος Δένδιας - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Images

Στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Τουρκία και την Άγκυρα θα βρεθεί την Πέμπτη (15.04), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα διεξαχθεί προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα έχει μια ακόμα, πολύ πιο σημαντική και κρίσιμη, συνάντηση πριν από αυτή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 15:00 το μεσημέρι. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το περιεχόμενο όσο και οι τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν της συνάντησης των δυο ανδρών.

Γιατί ζήτησε ο Ερντογάν τη συνάντηση - Μήνυμα σε Μητσοτάκη

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με τον υπουργό, και την ελληνική κυβέρνηση κατ' επέκταση, να την κάνουν δεκτή.

Ειδικότερα όταν αυτή η συνάντηση πραγματοποιείτα σε μια περίοδο όπου το «τρίγωνο» της διπλωματίας ανάμεσα σε Ελλάδα – Λιβύη – Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μια παρτίδα «σκάκι», με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο και όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη της σημασία σε όλα τα επίπεδα.

Ενδεχομένως η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο, να προλειάνει το έδαφος για μια μελλοντική συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τριμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου πριν την Άγκυρα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε την Τετάρτη (14.04) στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα έτσι ώστε να συμμετάσχει στην έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Δένδιας την Πέμπτη (15.04) θα ταξιδέψει ξανά στην Τουρκία έτσι ώστε να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όμως, πριν από αυτό θα συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της ίδιας ημέρας.

Όπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη θα διεξαχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τριμερής Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών ΕλλάδαςΚυπριακής ΔημοκρατίαςΛιβάνου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα έχουν κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες και θα ακολουθήσουν οι σχετικές τοποθετήσεις προς τον Τύπο.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και της συνεργασίας του Λιβάνου με την Ε.Ε., καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις διαδοχικά με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Charbel Wehbé. Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για την Άγκυρα έτσι ώστε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Το πλάνο για τους εργαζόμενους - Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν - Πώς θα το πάρουν