ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος – Δένδιας: Να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Αφγανιστάν στο ΝΑΤΟ - Όχι σε νέες ροές

Νίκος Δένδιας - Νίκος Παναγιωτόπουλος
Twitter

Στην κοινή τους παρουσία στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και την αποτροπή αύξησης μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχαν σήμερα (14.04) στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στην Αίθουσα ΣΑΓΕ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα. Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση των δικών τους δυνάμεων, η οποία σημειολογικά θα ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των Συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως. Τόνισε επίσης, τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να μην καταστεί το Αφγανιστάν κρησφύγετο τρομοκρατών, γεγονός που θα προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και θα ανατρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στο μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη χώρα.

Κατά τη δική του παρέμβαση του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Το πλάνο για τους εργαζόμενους - Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν - Πώς θα το πάρουν