ΕΘΝΙΚΑ

ΗΝΙΟΧΟΣ LIVE: Το Newsbomb.gr στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος ’21» - Εντυπωσιακές εικόνες

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»

Μήνυμα ισχύος, ενότητας και αποτροπής στέλνει η σημαντικότερη αεροπορική άσκηση για το 2021 στην περιοχή της Μεσογείου, με την Πολεμική μας Αεροπορία να δείχνει για μια ακόμη φορά ποια είναι και τι μπορεί να κάνει - Το Newsbomb.gr σας μεταφέρει εικόνα και πληροφορίες από την 117 Πτέρυγα Μάχης - 

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» άνοιξε και πάλι τα φτερά του, μετά από απουσία ενός χρόνου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τις συμμετέχουσες χώρες να απλώνονται στο ελληνικό ουρανό εκτελώντας πλήθος ασκήσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος, με τον φωτογράφο Λευτέρη Παρτσάλη βρίσκονται σήμερα στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα Ηλείας και σας μεταφέρουν εντυπωσιακές εικόνες, πληροφορίες και όλα όσα συμβαίνουν στην σπουδαία αεροπορική άσκηση.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbomb.gr στην gallery:

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Μητσοτάκης: «Είναι η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Μεσόγειο»

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου πραγματοποιείται η πολυεθνική άσκηση έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει και ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άσκηση Ηνίοχος 21Λευτέρης Παρτσάλης/ newsbomb.gr

«Ο ΗΝΙΟΧΟΣ ανέδειξε για άλλη μια φορά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο πρωθυπουργός, συγχαίροντας την Πολεμική Αεροπορία για την άψογη διοργάνωση.

«Είναι η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η χώρα μας αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας κ ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, δώρισε στον πρωθυπουργό ένα μπουφάν της Πολεμικής Αεροπορίας με το όνομά του και το σήμα της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Πάνω από 60 μαχητικά στο FIR Αθηνών - «Ζόρικα» τα σενάρια του Αρχηγού ΓΕΑ

Από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2021 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Επί επτά ημέρες οι πιλότοι των μαχητικών όλων των χωρών εκτελούν με απόλυτη αφοσίωση, επαγγελματισμό και άριστη συνεργασία τα απαιτητικά σενάρια που έχει διαμορφώσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Οι καθημερινές απογειώσεις είναι περίπου 120, με τους σχηματισμούς να «σηκώνονται» κατά κύματα και να δραστηριοποιούνται σε όλο το FIR Αθηνών.

Θυμίζουμε πως ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχει καταρτίσει μια σειρά από σχέδια υψηλής δυσκολίας που… ζορίζουν πάρα πολύ τους χειριστές, ενώ η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, μπορεί οι απαιτήσεις να είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, οι εντυπώσεις που έχει αφήσει ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» στα πληρώματα των χωρών που συμμετέχουν είναι εξαιρετικές, με τους επικεφαλής να τονίζουν πως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι από τις ασκήσεις που δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές να πετούν και να συνεργάζονται με πολλούς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, τόσο πάνω από θάλασσα, όσο και πάνω από την στεριά.

Ελληνικά και ξένα μαχητικά εκπαιδεύονται σε μεικτά σχήματα, με τις δύο ομάδες να χωρίζονται σε εχθρικά και φίλια αεροσκάφη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορύφωση της άσκησης προβλέπονται ακόμα και σχηματισμοί 30 μαχητικών απέναντι σε 16. Άσκηση τεράστιας δυσκολίας τόσο για τους πιλότους όσο και για τους υπέυθυνους στο έδαφος.

Οι εικόνες από την 117 Πτέρυγα Μάχης προκαλούν δέος… με τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που συμμετέχουν να πραγματοποιούν την Κυριακή το εντυπωσιακό «Elephant walk» στον αεροδιάδρομο της Ανδραβίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για την… παρέλαση των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021». Επικεφαλής φυσικά στο «elephant walk τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 block 52+ adv και πίσω τους μαχητικά από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.

ΔΕΙΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.