ΕΘΝΙΚΑ

Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Έπος το '74» και στήριξη Τατάρ - «Βέλη» στην Ελλάδα

Ακραίες προκλήσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Έπος το '74» και στήριξη Τατάρ - «Βέλη» στην Ελλάδα
AP Images

Στην ομιλία του στη Βουλή του ψευδοκράτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ακραίων προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Έκανε λόγο για «έπος το 1974», χαρακτήρισε ως μάρτυρες τους Τούρκους εισβολείς πριν από 47 χρόνια και επέμεινε στη στήριξη της λύσης δυο κρατών που προωθεί ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως αναμενόταν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε το μπαράζ προκλήσεων με την άφιξή του στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος φιλοξενήθηκε στη Βουλή του ψευδοκράτους, όπου ανέβηκε στο βήμα και με ένα ακόμα εθνικιστικό παραλήρημα έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «έπος που γράφτηκε το 1974», αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και χαρακτήρισε ως μάρτυρες τους Τούρκους στρατιώτες που «έφεραν την ειρήνη στο νησί». Παράλληλα, απείλησε όσους «θέλουν να εξαφανίσουν τους Τουρκοκύπριους», ενώ έκανε λόγο πως υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ που ενοχλούνται από τα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, έριξε τα «βέλη» του προς την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν μπορεί να μπει πλέον σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα αφού θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται επουδενί να υποχωρήσει από τη θέση της λύσης δυο κρατών που προωθεί ο Ερσίν Τατάρ, τον οποίο είπε πως θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια αδελφότητά μας με τη Βόρεια Κύπρο, η οποία έχει ως πηγή το αίμα των μαρτύρων μας», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η κυπριακή αιτία είναι σημαντική. Αυτός ο σκοπός είναι μεγάλος για την ιστορία, τη μνήμη, τον μεγάλο αγώνα και το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974».

«Το κυπριακό ζήτημα είναι η επιχείρηση ένωσης ολόκληρου του μεγάλου τουρκικού έθνους με τη μικρή και μεγάλη πατρίδα της. Αυτή η αιτία είναι αυτή των μαρτύρων μας, των βετεράνων μας», σχολίασε.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το παραλήρημά του, λέγοντας: «Εκείνοι που σκέφτηκαν να εξαλείψουν τους Τουρκοκύπριους, βασιζόμενοι σε ξένες δυνάμεις, αντιμετώπισαν τη χαλυβουργία του τουρκοκυπριακού λαού Η ύπαρξη και η ενότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προηγείται όλων των πολιτικών ζητημάτων».

«Αν και το κλίμα ενότητας, φιλίας και αδελφοσύνης που παρουσιάζουμε εδώ ενοχλεί ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Η ιστορία και η πικρή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να σχηματίσει ένα κοινό κράτος», τόνισε.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και διαρκής λύση (στην Κύπρο) είναι δυνατή μόνο με μια προσέγγιση που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού», συνέχισε ο Ερντογάν, ενώ σχετικά με τη στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, επεσήμανε: «Δεν είναι πλέον δυνατό για εμάς να το πιστέψουμε και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».

«Η υποστήριξή μας για την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, στη Γενεύη, είναι απόλυτη. Δεν θα συμβιβαστούμε, δεν μπορούμε», ξεκαθάρισε.

«Άνθρακες ο θησαυρός» των χαρμόσυνων νέων

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τις εθνικιστικές κορώνες που εξαπέλυσε, αλλά και για τις υποσχέσεις που είχε αφήσει πριν από το ταξίδι του στα Κατεχόμενα. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει πως θα ανακοινώσει χαρμόσυνα νέα από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, και άπαντες περίμεναν να δουν τι ήταν αυτό που είχε… ετοιμάσει ο Ερντογάν.

Εν τέλει, αυτό που ανακοίνωσε ήταν η δημιουργία ενός νέου Προεδρικού Μεγάρου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «παράπηγμα που ξέμεινε από τους Άγγλους» το τωρινό κτήριο αλλά και τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πάρκου» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφερόμενος, πάντως, στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο «επιτέθηκε» ξανά στην Ελλάδα λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που απορρίπτει κάθε συζήτηση για δίκαιη αναδιανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Δέλτα: Επικρατεί στην Ελλάδα με το 61% των νέων στελεχών που ανιχνεύτηκαν