ΕΘΝΙΚΑ

Στο περιθώριο η Άγκυρα μετά το τριπλό «χαστούκι» από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, φαίνεται πώς έπεσε πάνω σε τριπλό τοίχο (ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Βρετανίας), ενώ ταυτόχρονα πυρπόλησε για ακόμα μια φορά τις διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας

Στο «κενό» της διεθνούς πολιτικής σκηνής πέφτουν οι τουρκικές επιδιώξεις, που αποζητούν τον έλεγχο (το στρατηγικό «πάνω χέρι») στο Αιγαίο και υποταγή της Ελλάδας σε παρανοϊκές απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός του Διεθνούς Δικαίου. Ο λόγος γίνεται για τα αντιπαραγωγικά -στην καλύτερη περίπτωση- σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με πρόσχημα την αποστρατηκοποίηση που όπως γίνεται ξεκάθαρο η Άγκυρα φέρνει στο τραπέζι συνεχώς, για γεωστατηγικούς λόγους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, φαίνεται πώς έπεσε πάνω σε τριπλό τοίχο (ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Βρετανίας), ενώ ταυτόχρονα πυρπόλησε για ακόμα μια φορά τις διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας οι οποίες φαίνεται να παγώνουν μέχρι νεοτέρας, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, και την Τουρκία να επιμερίζεται ξεκάθαρα την ευθύνη για το νέο «ναυάγιο». Το γεγονός αυτό αναμένεται να της στοιχίσει περαιτέρω σε διπλωματικό επίπεδο, τσαλακώνοντας ακόμα περισσότερο το προφίλ του Τούρκου προέδρου που πλέον έχει ξεκάθαρα την μορφή ενός περιθωριοποιημένου και ασταθή στη γεωπολιτική σκακιέρα αρχηγού κράτους.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί στενά τις σπασμωδικές κινήσεις της Άγκυρας, που σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προκληθεί αστάθεια με «λεία» το ενεργειακό αλλά και την γεωπολιτική σκακιέρα και βρίσκεται μπροστά στις κινήσεις για εκτόνωση επικίνδυνων καταστάσεων. Είναι ενδεικτική άλλωστε και η συνεχείς επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με τις συνομιλίες να έχουν κυρίως ρυθμιστικό χαρακτήρα για την Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία χθεσινή συνομιλία των δυο αντρών, συζήτησαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, υπενθύμισε την περιβόητη επιστολή της Άγκυρας, στον ΟΗΕ, κατά την οποία αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, εφόσον η Αθήνα επιμένει να έχει στρατεύματα σε αυτά, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις διεθνείς συνθήκες.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», ήταν τα λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Χαστούκι» από ΕΕ

Πληρωμένη ήταν η απάντηση της ΕΕ στις παράλογες τοποθετήσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, με τον εκπρόσωπο Τύπου των εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο να χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικά τα όσα ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς κατά της Τουρκίας και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη τις τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το OPEN TV ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού- ξεκαθάρισε την αμερικανική θέση. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Σημείωσε δε, ότι στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν τελευταία πολλά αρνητικά μηνύματα για την Τουρκία και πρόσθεσε: Οι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι έξω φρενών και ζητούν την καταδίκη της Τουρκίας για τη βοήθεια που προσφέρει στους τζιχαντιστές.

«Δεν είναι τα συνηθισμένα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τη Λευκωσία, για τις απαράδεκτες προκλήσεις και τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών -πρόσφατα ήταν εδώ και ο κ. Κασουλίδης- έχουν αναδείξει με στοιχεία και αποδείξεις την τουρκική επιθετικότητα».

Το Λονδίνο βάζει στη θέση του τον Τσαβούσογλου

Μετά το Στέιτ Ντιπάρντμεντ και η Βρετανία ξεκαθάρισε με την σειρά της ότι δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με αυτή τη λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωσή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάνο: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά – Να το σεβαστεί η Τουρκία

Η διπλή παγίδα των Τούρκων κατά της Ελλάδας με το «στρατιωτικό αποτύπωμα» και η απάντηση των ΗΠΑ