ΕΘΝΙΚΑ

Η διπλή παγίδα των Τούρκων κατά της Ελλάδας με το «στρατιωτικό αποτύπωμα» και η απάντηση των ΗΠΑ

Η διπλή παγίδα των Τούρκων κατά της Ελλάδας με το «στρατιωτικό αποτύπωμα» και η απάντηση των ΗΠΑ
Η επιθετική ρητορική των Τούρκων κατά της Ελλάδας βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις
Mandel Ngan, Pool via AP

Η επιθετική ρητορική των Τούρκων κατά της Ελλάδας βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις: Την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και την αποστρατιωτικοποίηση – Πόσο σημαντική είναι η απάντηση του State Department στις απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου;  

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή» ξεκαθαρίζει το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας ουσιαστικά στις παράλογες αιτιάσεις της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal και του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Βεβαίως η τοποθέτηση αυτή από μόνη της είναι ισχυρή και στέλνει μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν συμμερίζονται κανένα ζήτημα αλλαγής συνόρων ή εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Όμως εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το τουρκικό καθεστώς εγείρει παράλληλα δύο διαφορετικά ζητήματα:

  1. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και
  2. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας επί των νήσων.

Προφανώς οι Τούρκοι δεν έχουν την εντύπωση ότι θα ικανοποιηθούν και οι δύο αυτές αιτιάσεις, τους αρκεί μια από τις δύο. Και ναι μεν οι ΗΠΑ δηλώνουν ευθέως ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα επί της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, πλην όμως δεν ομιλούν καθόλου για την αποστρατιωτικοποίηση.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας. «Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Πιστεύει στ΄ αλήθεια η Τουρκία να φύγουν τα τάγματα εθνοφυλακής από τα νησιά; Προφανώς όχι. Όταν οι Τούρκοι ομιλούν για αποστρατιωτικοποίηση εννοούν να αποσυρθούν οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας τα οποία μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ζωτικούς στόχους σε μεγάλο βάθος στη γείτονα. Επ’ αυτού του θέματος λοιπόν δεν έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας ούτε η ΗΠΑ, ούτε βεβαίως η Ε.Ε.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ καιρού, όταν το θέμα είχε έρθει πάλι στην επικαιρότητα, ο Αμερικάνος και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δήλωναν πως οι κυβερνήσεις τους δεν πιέζουν την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Αυτό είναι αληθές. Μόνο που δεν είπαν αν υπάρχουν πιέσεις προκειμένου η χώρα μας να δεσμευτεί πως θα αποσύρει τα «επιθετικά» όπλα. Και εδώ ακριβώς έρχεται να κουμπώσει η πιο περίεργη ίσως δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου. Αναφέρομαι βεβαίως στην δήλωση που είχε κάνει το 2020 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε το Σεπτέμβριο του 2020 την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικάνος υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. «Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο όρος «στρατιωτικό αποτύπωμα» είναι αυτός ακριβώς που γεννά όλους τους προβληματισμούς για τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά και για το μέχρι που μπορούν να μας «υπερασπιστούν» οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Διότι η εθνική κυριαρχία μας προφανώς και είναι αυτονόητη και άρα δεν κοστίζει κάτι να μας υπερασπιστεί κάποιος σε επίπεδο δηλώσεων. Για το στρατιωτικό μας αποτύπωμα θα θέλαμε είναι αλήθεια κάποια διευκρίνιση από τους φίλους και εταίρους μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.