ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση «Νόστος 2» - Απομακρύνθηκαν 26 Έλληνες από την Οδησσό

Οδησσός
Απομακρύνθηκαν με επιτυχία 26 Έλληνες από την Οδησσό
AP Photo/Emilio Morenatti

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Οδησσό βρίσκονται 26 Έλληνες οι οποίοι απομακρύνθηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση του υπουργείου Εξωτερικών με την κωδική ονομασία «Νόστος 2»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, παρά την προσπάθεια για αποκλιμάκωση και εύρεση διπλωματικής λύσης στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Λευκορωσία ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Κιέβου και της Μόσχας. Οι Ελληνες της Ουκρανίας έρχονται κι αυτοί αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει την απομάκρυνση 26 συμπατριωτών μας μέσω της επιχείρησης «Νόστος 2».

Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας ήδη μετράει 10 απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ υπάρχουν αναφορές για δυο ακόμα θανάτους στο χωριό Σαρτανά τη Δευτέρα (28/02). Με αυτή την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί, στήθηκε και ήρθε σε πέρας η επιχείρηση «Νόστος 2» για την εκκένωση της περιοχής των Ελλήνων πολιτών στην Οδησσό, καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα (28/02), σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, και αποχώρησαν από την εμπόλεμη ζώνη με επιτυχία 26 άνθρωποι. Συνοδεία τους ήταν ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

Οι Έλληνες της Οδησσού, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο, αφίχθηκαν στη Μολδαβία όπου και τους υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά. Ο κ. Δόχτσης μετά το πέρας της επιχείρησης επέστρεψε στην Οδησσό και στα καθήκοντά του, καθώς το ελληνικό προξενείο στην ιστορική πόλη συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία.