ΕΘΝΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Ερντογάν - Ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Ερντογάν - Ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Φανάρι
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ολοκληρώθηκε και λίγο μετά τις 13:00 άρχισε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής (13/03) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προσκληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, την οποία και αποδέχθηκε.

Ο πρωθυπουργός, κατέφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 11:00, για να συμμετάσχει στην Πατριαρχική θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Γιατί ενδιαφέρονται οι Τούρκοι επιχειρηματίες για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνάντηση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα της Τουρκίας, δείχνουν και οι επιχειρηματίες και έμποροι της χώρας. Όπως τονίζουν δημοσιεύματα αλλά και ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών, οι Τούρκοι επιχειρηματίες προσδοκούν να ανοίξουν περισσότεροι εμπορικοί δίαυλοι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η σχέση των τουριστικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Η θέση της Αθήνας για τη συνάντηση

Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα κυρίως λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία, θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στις 16:15.