ΕΘΝΙΚΑ

Η εμμονή του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη και οι επιθέσεις επί προσωπικού

Η εμμονή του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη και οι επιθέσεις επί προσωπικού
Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει κάνει focus στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για δυο λόγους

Οι παλαιάς κοπής επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Μητσοτάκη

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να σηκώσει για άλλη μια φορά το τσεκούρι των επιθέσεων, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Προφανώς στη Σύνοδο ειπώθηκαν (από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) πράγματα που δεν γνωρίζουμε και που οδήγησαν την Τουρκία να κατέβει ένα σκαλί σε επίπεδο επιθετικότητας. Βεβαίως οι απειλές παραμένουν, αλλά έχει φύγει από την μέση – τουλάχιστον προσωρινά – η διαρκής απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει κάνει focus στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για δυο λόγους:

-Ο ένας είναι πολιτικός και έχει να κάνει με το εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μια κόντρα σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να του προσφέρει πόντους από το εκλογικό του ακροατήριο. Γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο χρησιμοποιεί ακραία φρασεολογία εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία αγγίζει τα όρια του «κουτσαβακισμού». Οι πρόσφατες ενέργειές του να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές, αλλά και τα tweet που ανάρτησε στα ελληνικά δείχνουν ότι ο ίδιος είναι με την πλάτη στον τοίχο στις εκλογές της Τουρκίας. Βεβαίως η εμπλοκή του στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα είναι κάτι πρωτοφανές για αρχηγό ξένου κράτους. Βεβαίως τέτοιες αήθεις επιθέσεις μόνο καλό κάνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό αφού συσπειρώνουν γύρω του το μεγαλύτερο μέρος του λαού.

-Ο άλλος λόγος είναι διπλωματικός. Η Τουρκία έχει εμμονή με τα κατ’ ιδίαν ανατολίτικα παζάρια. Ο Ταγίπ Ερντογάν ως γνήσιος «μπουνταλάς» επιθυμεί να τα «λύσει» όλα σ΄ ένα κλειστό δωμάτιο και πάνω στη λογική «δώσε μου αυτό και πάρε εκείνο». Αυτά βεβαίως δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια. Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και με τον Αλέξη Τσίπρα με τους 8 Τούρκους που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Και τότε είχε επιχειρήσει να λύσει τα ζητήματα αυτά «εξωθεσμικά». Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί να κάνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο που ο σημερινός πρωθυπουργός αρνείται επίμονα να μπει σε οποιαδήποτε διμερή συζήτηση και μάλιστα υπό τη σκιά απειλών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση και σε κανέναν «μπακάλικο» διάλογο εκτός νομιμότητας και θεσμικής διάστασης. Αυτό είναι που εξοργίζει τον Ερντογάν και τον οδηγεί σε εμμονές που αγγίζουν τα όρια της ψυχοπαθολογίας. Την απάντηση στον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης την έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό, πριν από δυο χρόνια στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7. Τότε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης είχε πει «Εμείς δεν βάζουμε κανέναν τρίτο ενδιάμεσο στις σχέσεις με την Τουρκία γιατί εμείς είμαστε Ευρώπη». Αυτό δυσκολεύεται να το καταλάβει ο Ερντογάν. Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί την Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, δεν είναι γιουσουρούμ να πουλάει και να αγοράζει με παζάρια και παπατζιλίκια του τύπου «πολλά βάζετε πολλά παίρνετε, λίγα βάζετε λίγα παίρνετε».