ΕΘΝΙΚΑ

Θράκη: Συναγερμός για «δάκτυλο» της Τουρκίας σε μειονοτικά σχολεία - Ο ύποπτος ρόλος του Ε.Σ.

Θράκη: Συναγερμός για «δάκτυλο» της Τουρκίας σε μειονοτικά σχολεία - Ο ύποπτος ρόλος του Ε.Σ.
Θράκη: Ο τούρκος εκπαιδευτικός Ε.Σ. ήταν ανάμεσα στους μετακλητούς της λίστας που παρέδωσε η Τουρκία στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Θράκη: Ο τούρκος εκπαιδευτικός Ε.Σ. ήταν ανάμεσα στους μετακλητούς της λίστας που παρέδωσε η Τουρκία στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση

Ανησυχία προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον έναν εκ των 16 μετακλητών εκπαιδευτικών σε μειονοτικά σχολεία στη Θράκη, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται σε ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ πρόκειται για τον εκπαιδευτικό με όνομα Ε.Σ. ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής «Τζαλάλ Μπαγιάρ» και έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών για τη φιλοτουρκική δράση του.

Η εικόνα που έχει σχηματιστεί είναι ότι ο εκπαιδευτικός Ε.Σ. προωθεί τους στόχους της Αγκυρας εντός των κόλπων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σε απόλυτο συντονισμό όχι μόνο με το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή αλλά και με κεντρικές υπηρεσίες στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον πεθερό του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού να είναι οργανωμένο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά το δημοσίευμα ο εν λόγω εκπαιδευτικός φέρεται επίσης ως άμεσα συνεργαζόμενος με τη Διεύθυνση Τούρκων Αποδήμων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ), μια υπηρεσία η οποία υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας.

Ο Ε.Σ. εμφανίζεται, επίσης, να έχει ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου για την περιοχή και για την ιστορική παρουσία τουρκογενών και Οθωμανών στη Θράκη, ενώ έχει προχωρήσει σε συνεντεύξεις με μειονοτικούς για τον σκοπό του βιβλίου.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι πληροφορίες θέλουν τον εκπαιδευτικό αυτό τον Απρίλιο του 2022 να συναντήθηκε στην Αδριανούπολη με στελέχη του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ρούμελης και Βαλκανίων (RUBASAM), ενός ινστιτούτου που εκφράζει ακραίες εθνικιστικές και ανθελληνικές αντιλήψεις και διατηρεί στενές επαφές με οργανώσεις και πρόσωπα ακραία επιθετικά έναντι της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικά επισημαίνονται η Ομοσπονδία Συλλόγων Βαλκανίων και Ρούμελης Μαύρης Θάλασσας (KARDEF), πρόεδρος της οποίας είναι ο Σαλίχ Μερίτς, που θεωρείται ότι διαπνέεται από εθνικιστικές απόψεις και σύμφωνα με πληροφορίες είναι συνεργάτης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ο Σύλλογος Μαθητευσάντων και Αποφοίτων Λυκείων «Ιμάμ Χατίπ» (BIHLIMDER) που θεωρείται βαθιά φιλικός προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και πρόεδρος του οποίου είναι ο Μεχμέτ Εμίν Αμέτ.

Άλλες πηγές που επικαλείται το ΒΗΜΑ αναφέρουν, τέλος, ότι ο τούρκος εκπαιδευτικός εμφανίζεται να διατηρεί σχέσεις με τον Ιμπραήμ Καραγκιούλ, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Sabah», ο οποίος έχει καταφερθεί πολλάκις, με εμπρηστική ρητορική, κατά της Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις