Ο δρόμος προς την Χάγη περνάει από Κρήτη

Κώστας Τσιτούνας

ΙΝΤΙΜΕ

Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της μεγαλονήσου.

H επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας δεν είχε μόνο συγκινησιακό χαρακτήρα για τους Έλληνες που ζουν εκεί και φυλάνε Θερμοπύλες.

Είχε σαφέστατα και γεωστρατηγικό χαρακτήρα και είναι και προάγγελος εξελίξεων σε σχέση με την παραπομπή των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη. Κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα γίνει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για ζήτημα πολυπαραγοντικό και έχει άμεση σχέση και με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης, κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Ο ορίζοντας που έχει θέσει η κυβέρνηση – σύμφωνα με τις πληροφορίες – είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη κάτι που βεβαίως θα έχει άμεση σύνδεση και με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Λιβύη και την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Διπλωματικοί αναλυτές αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση από την Ελλάδα δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση η ολιγόωρη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Αρχικά για τους ίδιους τους ομογενείς μας, το φρόνημα των οποίων τονώθηκε από την ελληνική αποστολή που βρέθηκε στα μειονοτικά χωριά.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι παρών σε ένα τμήμα της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα. Αυτή η εικόνα των δύο πρωθυπουργών, ο ένας δίπλα στον άλλο, στα μειονοτικά χωριά αποτυπώνει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ως «σημαιοφόρος» σε αυτή την προσπάθεια.

Προφανώς από την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ωφελημένη δε θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στην προσπάθεια διείσδυσης στη βαλκανική χερσόνησο. Γι’ αυτό και από την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει δύο ισχυρά μηνύματα: 1ον. Την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με παράλληλη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα και 2ον. Τη στήριξη της μειονότητας στην περιοχή.

Τα αγαπημένα fake news του Ερντογάν με το μεταναστευτικό

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κλείσει το θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες στην Αλβανία, ο σουλτάνος για άλλη μια φορά επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Ο Ερντογάν, μέσα από ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα, καταφέρθηκε με κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι η Αθήνα φέρεται με κτηνωδία στους μετανάστες, οι χώροι υποδοχής θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, αλλά η Δύση απλώς παρακολουθεί. Μιλώντας στο συνέδριο ανώτατων δικαστών του Ισλαμικού Κόσμου (Διάσκεψη Συνταγματικής Δικαιοσύνης) ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες έχει φτάσει πλέον σε σημείο κτηνωδίας» και μάλιστα άσκησε κριτική κατά των δυτικών χωρών γιατί «δεν δείχνουν αξιοσημείωτη αντίδραση σε αυτήν τη σκληρότητα της Ελλάδας.»

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτή η κτηνωδία διαπιστώνεται «από τη βύθιση των σκαφών με πρόσφυγες στο μέσον της θάλασσας μέχρι τα βασανιστήρια και το ξεγύμνωμα των μεταναστών καθώς και την απώθησή τους προς τα πίσω» και πως αυτό «αποτελεί καθημερινό φαινόμενο».

Ως προς την κριτική του για τις δυτικές χώρες σημείωσε ότι «εκτός από μερικές δηλώσεις, δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια για την αποτροπή αυτής της σκληρότητας και κακομαθημένης συμπεριφοράς και προστατευτούν τα δικαιώματα των καταπιεσμένων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών».

«Είμαστε όλοι βαθιά λυπημένοι από αυτή την αδράνεια μπροστά στις επαίσχυντες εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα» είπε και κορυφώνοντας την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τους χώρους Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών ως «καταφύγια που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί». Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της τουρκικής προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό ήταν βεβαίως το στιγμιότυπο του Τούρκου προέδρου να δείχνει από βήμα των Ηνωμένων Εθνών φωτογραφίες με νεκρά παιδιά, γεγονός που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι μετατρέπει σε τάφο το Αιγαίο με παράνομες επαναπροωθήσεις, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα ανθελληνικό κλίμα. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Ερντογάν δεν είχε διστάσει να φέρει μαζί του στο βήμα φωτογραφίες με νεκρά παιδιά και να τις παρουσιάσει ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελλάδας.

Προφανώς πλέον η περίπτωσή του ξεπερνά κάθε όριο γραφικότητας.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved