Τσαβούσογλου: Λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Χρήστος Γιαννούλης

Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος υποστήριξε πως η Άγκυρα «μιλά με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν όσοι επιβουλεύονται τα συμφέροντα» της χώρας του. Στον «αέρα» το ταξίδι του Μπλίνκεν στη γείτονα χώρα.

Στη Σύνοδο του Διευρυμένου Επαρχιακού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του AKP στην Αλάνια της Τουρκίας μίλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο (4/2), όπου για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε πλαγίως στην Ελλάδα. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αφορούσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το συμβάν με το κάψιμο του Κορανίου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας άφησε αιχμές κατά της χώρας μας, μιλώντας για τα… μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον όσων επιθυμούν να πλήξουν τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μιλάμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν σε αυτούς που την καταλαβαίνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», εξηγώντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να διώκει οργανώσεις όπως η FETO, το PKK κλπ., επικρίνοντας παράλληλα τη Σουηδία για τη στάση της και αναφέροντας ξανά την αρνητική στάση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα που συμμετέχει σε παιχνίδια που στήνουν άλλοι και αναλαμβάνει τους ρόλους που δίνονται, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η Τουρκία έχει γίνει πλέον μια χώρα που κάνει παιχνίδι». Η συνολική στάση της Τουρκίας στο θέμα, αλλά και το λεκτικό επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Φλέικ, εν τω μεταξύ, έχουν θέσει εν αμφιβόλω το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη Τουρκία αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το ταξίδι του υπουργού, δεν έχουμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο ταξίδι αυτή τη στιγμή», απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Άντονι Μπλίνκεν να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Μόναχο θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ελλάδα μεταξύ 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved