ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Ο Ιμπραΐμ Καλίν αναλαμβάνει επικεφαλής στην Υπηρεσία Πληροφοριών

Τουρκία: Ο Ιμπραΐμ Καλίν αναλαμβάνει επικεφαλής στην Υπηρεσία Πληροφοριών
Ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ είναι ο Ιμπραΐμ Καλίν.
AP Photo/Emrah Gurel

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της τουρκικής προεδρίας, και εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, αναλαμβάνει να ηγηθεί της ΜΙΤ, της υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διορίζει έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας. Ο Ιμπραΐμ Καλίν από το βράδυ της Δευτέρας (5/6) είναι και επισήμως το νέο «αφεντικό» στη ΜΙΤ, όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση πληροφοριών της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε τον κ. Ιμπραΐμ Καλίν στην προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Ιμπραΐμ Καλίν

Ο Ιμπραΐμ Καλίν γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1971. Πριν βρεθεί στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαγράψει ακαδημαϊκή καριέρα. Από το 2014 ήταν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Το 2018, διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έλαβε Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Τζορτ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, υπό την επίβλεψη του ισλαμιστή φιλόσοφου Σαϊντ Χουσεϊν Νασρ. Από το 2002 έως το 2005 ήταν μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών στο Κολέγιο του Τίμιου Σταυρού στο Γόρτσεστερ της Μασαχουσέτης. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην διευθυντής (2005–2009) του Ιδρύματος SETA για Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Έρευνες με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας.

Έγινε ο πρώτος συντονιστής του Συντονισμού Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργείου που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Υφυπουργός του Πρωθυπουργού. Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος γραμματέας Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας. Τον Νοέμβριο του 2018 διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν.

Χακάν Φιντάν: Από την ΜΙΤ, στην κορυφή της τουρκικής διπλωματίας

Ο Καλίν, επί της ουσίας λαμβάνει τη θέση του Φιντάν ο οποίος... προήχθη σε υπουργό Εξωτερικών. Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτατο στέλεχος στο MİT από το 2015, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλές κρίσιμες περιόδους όπως η ειρηνευτική διαδικασία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)-Τουρκίας 2013-2015 και η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αναμένεται ότι ο Aκιφ Τσαγκατάι Κιλίτς, πρώην υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού θα καλύψει την κενή θέση εκπροσώπου. Ο πρόεδρος Ερντογάν διόρισε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο Γκιουλέρ υπηρετεί ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου από το 2018.

Η Mαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς από την άλλη πλευρά, διορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ανέλαβε καθήκοντα ως η μόνη γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο. Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είχε στο παρελθόν υπηρετήσει ως βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών για δύο θητείες στο Βέλγιο.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Mεχμέτ Οζασεκι ως Υπουργό Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, μια θέση που κατείχε πριν από πέντε χρόνια. Ο Oσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, κατείχε στο παρελθόν την ίδια θέση και το 2017-2018.

Ο Γιουσούφ Τεκίν, πρύτανηε του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Ο προηγούμενος διορισμός του είχε προκαλέσει διαμάχες. Λίγο πριν ο Tεκίν αναλάβει τα καθήκοντά του, η απαίτηση να υπηρετήσει ως καθηγητής για τουλάχιστον τρία χρόνια καταργήθηκε με προεδρικό διάταγμα και ο ίδιος έγινε πρύτανης δύο μήνες αφότου έγινε καθηγητής.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί διορίστηκαν τρεις πρώην υφυπουργοί. Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, διορίστηκε υπουργός στο ίδιο υπουργείο. Ο Mεχμέτ Φατίχ Κασίρ, ο οποίος έγινε υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, και ο Ιμπραήμ Γιουμακλί, ο οποίος έγινε υπουργός Γεωργίας και Δασών, υπηρέτησαν στο παρελθόν ως αναπληρωτές υπουργοί στα αντίστοιχα υπουργεία τους.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Aμπντουλκαντίρ Ουραλογλου, γενικό διευθυντή Αυτοκινητοδρόμων, Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βεντάτ Ισιχάν υπηρετούσε στο Προεδρικό Συμβούλιο Κοινωνικών Πολιτικών, όπως και ο προκάτοχός του Βεντάτ Μπιλγκίν.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ομέρ Μπολάτ, πρώην πρόεδρο της φιλοκυβερνητικής συντηρητικής Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD), ως Υπουργό Εμπορίου. Ο Μπολάτ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της φιλοκυβερνητικής εταιρείας Albayrak Group από τον Μάιο του 2000.

Σχετικές ειδήσεις