ΕΘΝΙΚΑ

Λιβύη: Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον

Λιβύη: Απονεμήθηκε ο ανώτατος βαθμός στους στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απονέμει μετά θάνατον τον ανώτατο βαθμό, στους τρεις στρατιωτικούς που έπεσαν στο καθήκον στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη.

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο ανώτατος βαθμός στις παρακάτω Αξιωματικούς, οι οποίες απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ως εξής:

α. Στην Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ (ΑΜ: ΥΝ-232) ο βαθμός της Υποναυάρχου.

β. Στην Επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη (ΑΜ: 63908) ο βαθμός της Υποπτεράρχου.

Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων Στρατού Ξηράς, απονέμεται ο βαθμός του Συνταγματάρχη στον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη (ΑΜ: ΜΥ 21150), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Νέα συγκλονιστικά βίντεο

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος στη Λιβύη δείχνουν το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή να είναι στην άκρη του δρόμου και να έχει καεί ολοσχερώς.

Σε νέο βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος στη Λιβύη φαίνεται το σημείο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Όπως φαίνεται τα δύο οχήματα, έχουν μετατραπεί σε άμορφες πύρινες μάζες, με τις φλόγες και τους καπνούς να φτάνουν πολλά μέτρα ψηλά. Μάλιστα στο ίδιο βίντεο φαίνονται ντόπιοι οι οποίοι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Εισαγγελική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα

Παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας έδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στο ΥΔΕΖΙ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου στη Λιβύη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής, που πήγαν στη Λιβύη και σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Αντικείμενο της έρευνας είναι το αν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια.

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς

Την Τρίτη το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή οι οικογένειες των θυμάτων προσπαθούν να καταλάβουν πως από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν τη ζωή τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μιλώντας στην τηλεόραση του Star ζητούν απαντήσεις στα «γιατί» που βασανίζουν τις σκέψεις τους.

Σύμφωνα με το Star στο μυαλό του συζύγου της Εύης Ανδρεαδάκη υπάρχουν πολλές σκέψεις σχετικά με λάθη και παραλείψεις που πιθανόν έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη. Από την πλευρά τους οι γονείς της άτυχης επισμηναγού προσπαθούν να διαχειριστούν την απώλεια της κόρης τους. Μάλιστα πριν λίγα χρόνια είχαν βιώσει μία ακόμα τραγωδία όταν είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ο γιος τους. Μάλιστα σε αεροπορικό δυστύχημα είχε σκοτωθεί και ο θείος της άτυχης επισμηναγού.

«Μόνο ένας αρχαίος τραγικός μας, θα μπορούσε να αποδώσει την ιστορία αυτής της οικογένειας, με τις τόσες θυσίες, με τις τόσες δοκιμασίες, με τρία από τα μέλη της να φεύγουν από δυστύχημα και τα δύο από αυτά τα μέλη να είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να πεθαίνουν στο καθήκον», λέει η νονά της άτυχης Εύης.

Στο μεταξύ απαντήσεις στα «γιατί» που τον βασανίζουν αναζητεί και ο πεθερός του εκπαιδευτή των Ειδικών Δυνάμεων Γιώργου Βούλγαρη. Ο άτυχος 27χρονος πριν τρία χρόνια είχε ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του Κατερίνα. «Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορείς να διαλέξεις την πίκρα να σβήσεις, τον πόνο να πνίξεις, στα γιατί να απαντήσεις» ήταν τα λόγια του πεθερού του 27χρονου αρχιλοχία.