ΕΘΝΙΚΑ

Τραγωδία στη Λιβύη: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος

Τραγωδία στη Λιβύη: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος

Σοκαρισμένη είναι η Ελλάδα από την τραγωδία στη Λιβύη με τους 5 νεκρούς που ήταν μέλη ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας - Σε νέα βίντεο φαίνεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το φορτηγό με το οποίο συγκρούστηκε

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος στη Λιβύη δείχνουν το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή να είναι στην άκρη του δρόμου και να έχει καεί ολοσχερώς.

Σε νέο βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματος στη Λιβύη φαίνεται το σημείο λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Όπως φαίνεται τα δύο οχήματα, έχουν μετατραπεί σε άμορφες πύρινες μάζες, με τις φλόγες και τους καπνούς να φτάνουν πολλά μέτρα ψηλά. Μάλιστα στο ίδιο βίντεο φαίνονται ντόπιοι οι οποίοι έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Εισαγγελική έρευνα για το τροχαίο δυστύχημα

Παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας έδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στο ΥΔΕΖΙ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου στη Λιβύη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής, που πήγαν στη Λιβύη και σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Αντικείμενο της έρευνας είναι το αν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και αμέλεια.

Η τελευταία φωτογραφία των δύο αδερφών πριν το τροχαίο δυστύχημα

Τις τελευταίες στιγμές των αδερφών Μανδαλιού, του Φίλιππου και της Άντζελας, που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, δημοσίευσε φίλος τους.

Τα δυο νεαρά παιδιά ήταν διερμηνείς της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στην πλημμυρόπληκτη Λιβύη, με την τελευταία τους φωτογραφία πριν το τραγικό τροχαίο δυστύχημα να προκαλούν ανατριχίλα.

Τις φωτογραφίες μέσα από το αεροσκάφος έχει αναρτήσει Λίβυος φίλους τους στην σελίδα του στο Facebook, ενώ σε μια από αυτές ο Gaballah Mohameed κάθεται ανάμεσα στα δυο αδέλφια την στιγμή που η Άντζελα μιλά στο κινητό της τηλέφωνο.

Δείτε την ανάρτηση:

Τις τελευταίες στιγμές των αδερφών Μανδαλιού, του Φίλιππου και της Άντζελας, που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, δημοσίευσε φίλος τους. Τα δυο νεαρά παιδιά ήταν διερμηνείς της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στην πλημμυρόπληκτη Λιβύη, με την τελευταία τους φωτογραφία πριν το τραγικό τροχαίο δυστύχημα να προκαλούν ανατριχίλα. Τις φωτογραφίες μέσα από το αεροσκάφος έχει αναρτήσει Λίβυος φίλους τους στην σελίδα του στο Facebook, ενώ σε μια από αυτές ο Gaballah Mohameed κάθεται ανάμεσα στα δυο αδέλφια την στιγμή που η Άντζελα μιλά στο κινητό της τηλέφωνο. Δείτε την ανάρτηση:

Μαρινάκης στο Newsbomb.gr: Ήταν τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη - Δεν ενεπλάκη η ΕΥΠ στις έρευνες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εμπλοκής της ΕΥΠ στις έρευνες για το δυστύχημα στη Λιβύη αλλά και τα σενάρια για οτιδήποτε άλλο πέρα από τροχαίο.

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εμπλοκής της ΕΥΠ στις έρευνες για το τροχαίο δυστύχημα της Λιβύης.

«Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες ότι επρόκειτο για τροχαίο δυστύχημα και όχι για κάτι διαφορετικό. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη για περαιτέρω ελέγχους. Για ακόμη μια φορά, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών», απάντησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάζοντας έτσι τέλος στα διάφορα σενάρια που ακούγονται.

Κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια – Διαψεύδονται όλα τα σενάρια

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να χρεώνεται ζητήματα που άπτονται των Ενόπλων Δυνάμεων και να απομακρύνεται από τη θέση του.

Σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για μία σειρά από περιστατικά στα οποία εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε όλα τα σενάρια που αφορούν τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να μένουν εκτός των κομματικών αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ανάληψη ευθύνης από ανθρώπους που ενδεχομένως έκαναν λάθος χειρισμούς σε περιστατικά, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Παύλο Μαρινάκη (19/9/23)

Ξεκάθαρος και ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης - «Ήταν αυτοκινητιστικό δυστύχημα»

Για τις δύσκολες ώρες που περνάει η ελληνική κοινότητα της Λιβύης που θρηνεί δύο μέλη της, τον Φίλιππο και την Άντζελα Μανδαλιού, μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σαγιάνος με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με τους πέντε Έλληνες, μέλη της ανθρωπιστικής αποστολή που σκοτώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο.

«Στη Λιβύη είμαστε όλοι μια οικογένεια. Τα παιδιά μεγάλωναν στο σπίτι μας. Είναι σαν παιδιά μου» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φιλίπ που παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην αποστολή.

«Ήταν εξαιρετικά παιδιά. Μεγάλωσαν στη Λιβύη και σπούδασαν στο εξωτερικό. Ο Φίλιππος είχε δύο master και η Άντζελα είχε πάρει master στο Βusiness Administration. Δούλευαν με τον πατέρα τους στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Σαγιάνος.

O ίδιος εμφανώς συγκλονισμένος από το πολύνεκρο δυστύχημα μίλησε στην ΕΡΤ για τα δύο νεαρά παιδιά που προσφέρθηκαν να συνδράμουν την ελληνική αποστολή και δυστυχώς έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Η αποστολή έφυγε με συνοδεία στρατιωτική

«Πριν μια εβδομάδα η Άντζελα παντρεύτηκε. Είναι μια τραγωδία», σημείωσε περίλυπος ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης. Και όπως τόνισε «οι δύο νέοι ήθελαν να βοηθήσουν την αποστολή. Γι’ αυτά τα παιδιά η Λιβύη είναι το δεύτερο σπίτι τους. Έλληνες είμαστε αλλά η Λιβύη είναι το σπίτι μας».

Mιλώντας για τα αίτια της τραγωδίας και το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν «ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο συνέβη όπως θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε».

Ο κ. Σαγιάνος περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές μετά την άφιξη της 19μελούς αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και τη διαδρομή των 200 χλμ. που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

«Η αποστολή έφυγε με συνοδεία στρατιωτική. Τα πράγματα που έφεραν τα φόρτωσαν σε ένα μεγάλο κοντέινερ και έφυγαν για να πάνε στην Ντέρνα όπου έχει γίνει μια βιβλική καταστροφή», σημείωσε ο κ. Σαγιάνος.

Δεν υπάρχει θέμα τρομοκρατικής ενέργειας

Στο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου λίγο έξω από τη Βεγγάζη, έχασαν τη ζωή τους ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα δύο νεαρά παιδιά που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ως μεταφραστές.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο το φορτηγάκι της οικογένειας που έπεσε πάνω στο όχημα της ελληνικής αποστολής είχε και δεύτερη δεξαμενή με καύσιμο απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται στη χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

«Ήταν κακιά στιγμή. Δεν υπάρχει θέμα τρομοκρατικής ενέργειας. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στην ανατολική Λιβύη» εκτίμησε ο κ. Σάγιάνος.

Σχετικές ειδήσεις