ΕΘΝΙΚΑ

Αλβανικό ΥΠΕΞ: Ρόδα πέταξε την πέτρα στο… ελληνικό προξενείο!

Αλβανικό ΥΠΕΞ: Ρόδα πέταξε την πέτρα  στο… ελληνικό προξενείο!

Κάθε έννοια σοβαρότητας έχουν χάσει οι εκπρόσωποι της αλβανικής διπλωματίας, οι οποίοι ειρωνεύονται με θράσος απαντώντας για το ρατσιστικό αμόκ στην Πρεμετή αλλά και τον εκσφενδονισμό πετρών εναντίον του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο.

Μειονοτικοί παράγοντες της Βορείου Ηπείρου πάντως θεωρούν αυτονόητη τη στάση των Τιράνων από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Προσέξτε την απάντηση του επίσημου αλβανικού κράτους, που για τις φθορές στο ελληνικό Προξενείου του Αργυροκάστρου τολμά να λέει, ότι μάλλον ήταν «πετραδάκι» που εκσφενδονίστηκε από ρόδα διερχόμενου αυτοκινήτου! Η ανακοίνωση λοιπόν του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών,σε σχέση με τα βίαια γεγονότα στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, αλλά και την επίθεση με πέτρες κατά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Αργυρόκαστρο, τονίζει την ανάγκη για «ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε η επιτετραμμένη της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ερμίρα Μπράχο στο διάβημα που της επιδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται, ότι «τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις» και ότι «στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος».

Για τα δε επεισόδια στην εκκλησία, στην Πρεμετή, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο – «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

Αναφορικά με τους χθεσινούς τραυματισμούς, σημειώνεται ότι, όντως, δύο τραυματίες παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, αλλά, όπως υποστηρίζεται, δεν δέχτηκαν να καταθέσουν στα αρμόδια όργανα.

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας «Aulona», από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, όπου από χθες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.

Οι υπάλληλοι του Δήμου «καθάρισαν» τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει χθες ιερείς και πιστοί, ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στον χώρο.

Σε άλλες περιπτώσεις, θα είχε επιδοθεί έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αλβανική κυβέρνηση θα είχε συνταχθεί αναφορά της ελληνικής πλευράς προς την Ε.Ε. και τον ΟΟΣΑ σχετικώς με την ασέβεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς και έγγραφες εγγυήσεις από την πλευρά των Τιράνων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ουδετερότητα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο από ομάδες εξτρεμιστών εθνικιστών που μπορεί να τη στοχοποιήσουν. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, φαίνεται να προκρίνει τις προσωπικές επαφές και καλές σχέσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλβανό σοσιαλιστή ηγέτη κ. Έντυ Ράμα παρά το εθνικώς αξιοπρεπές.

Διαβάστε επίσης:

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν από την Μ. Κοππά για την Πρεμετή

Υπ.Εξ.:Τραυματίες στην Πρεμετή-Επιθέσεις στο Προξενείο-Να μπει Τέλος!

Χρυσή Αυγή:Να απελαθούν όλοι οι Αλβανοί ως αντίποινα για την Πρεμετή

Πρεμετή:Νέα επεισόδια μεταξύ ανδρών σεκιούριτι και Ελληνορθοδόξων

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος:Οι Ορθόδοξοι εδώ ξαναζούμε εποχές Xότζα!

Βιαιοπραγίες σε βάρος ορθόδοξων κληρικών στη Βόρεια Ήπειρο