«Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί εθνική γραμμή σε Κυπριακό και Μακεδονία»

«Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί εθνική γραμμή σε Κυπριακό και Μακεδονία»

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για όλα τα μείζονα εθνικά ζητήματα και κυρίως το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς συμμετείχαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ζητήσαμε και μέσω επιστολής μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη συζήτηση δύο θεμάτων: του Κυπριακού και της ονομασίας των Σκοπίων, της χρήσης του όρου Μακεδονία. Οφείλω να πω ότι ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ήταν θετικός, καταρχάς, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και Πρωθυπουργός, αρνήθηκε να υπάρξει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί ουσιαστικά να υπάρχει μια εθνική γραμμή σε αυτά τα μεγάλα θέματα», τόνισε ο Πάνος Καμμένος ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Kammenos 002 305346491

Το Κυπριακό

«Έχουμε, λοιπόν, καταθέσει το αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα δύο αυτά θέματα στον Πρόεδρο της Βουλής και περιμένουμε την απάντηση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, εντός 20 ημερών. Θέλω πολύ σύντομα να τοποθετηθώ όσον αφορά το Κυπριακό και λόγω της επίσκεψης που κάναμε το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο και τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα σχέδιο Ανάν ΙΙ, που υποκρύπτει, όχι μια λύση Ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά μια λύση συνομοσπονδίας, η οποία είναι αντίθετη και ως προς την πάγια εθνική πολιτική για το Κυπριακό, αλλά και ως προς τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Χαίρομαι που ο κ. Υπουργός επί των Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει και εκεί. Δηλαδή, η αρχή της ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας και της ενιαίας κυριαρχίας που μέσα σ' αυτό το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει επί λέξει ότι προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια εξωτερική και εσωτερική κυριαρχία που τεμαχίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες είναι η λύση της συμφωνίας του Ντέιτον, που εφαρμόστηκε και εκεί με αποτέλεσμα να έχουμε τις κακές εξελίξεις για τις οποίες μας ενημέρωσε ο κ. Υπουργός. Αυτές, λοιπόν, τις κακές εξελίξεις φοβόμαστε και εμείς και τα κυπριακά κόμματα, τα οποία θα είναι εξάλλου εδώ την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη ενημέρωσης που όπως καταγγέλλει υπήρξε: «Θέλω να πω εδώ ότι λυπούμεθα, διότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως, ούτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και ούτε στα υπόλοιπα κόμματα από την κυπριακή πλευρά και από τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εμείς παρόλα αυτά θα επιδιώξουμε να υπάρξει μια εθνική θέση και μια εθνική λύση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σ' αυτό ότι και η πλειοψηφία η οποία στηρίζει την Κυβέρνηση στη Κύπρο, μέσω του ΔΗΚΟ, με απόφαση που πάρθηκε το Σάββατο το βράδυ, απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση. Έχουμε ένα Πρόεδρο, ο οποίος ιδιαίτερα για το θέμα του Κυπριακού έχει χάσει - εάν θα υπήρχε στο Σύνταγμα, αντίστοιχη διάταξη, όπως υπάρχει στο Ελληνικό Σύνταγμα - την αρχή της δεδηλωμένης. Βέβαια δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Κύπρο, υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία».

56fcd079a22ebe4b8152755eb10e586b XL

Το «Μακεδονικό»

«Το δεύτερο θέμα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι το θέμα των Σκοπίων. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, MoU, πώς να υπογραφεί; Μιλήσατε για ένα νέο MoU πώς μπορεί να υπάρξει;», ρώτησε έντονα ο Πάνος Καμμένος τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, για να του απαντήσει εκείνος στη συνέχεια, πως «είναι μια πρόταση από το 2012».

7266d622a359a66b3736c89d67663ef1 XL

Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. του ανταπάντησε πως αυτή είναι «η πρόταση του Πρωθυπουργού από το 2012. Ένα νέο MoU, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει, όταν έχουμε την παραβίαση εκ μέρους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Ενδιαμέσου Συμφωνίας. Έχουν παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία και όσον αφορά τα σύμβολα και όσον αφορά το Σύνταγμα και καμία Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προσέφυγε κατά της πολιτικής αυτής της FYROM.

Θεωρώ δε ότι και η επίθεση στην οικογένειά σας, κύριε υπουργέ, δείχνει ποια είναι ακριβώς η ποιότητα των ακραίων στοιχείων, τα οποία διοικούν. Βεβαίως, είμαστε μαζί σας και καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή αυτή την ανήθικη επίθεση και μάλιστα στην οικογένειά σας, αλλά αυτή είναι η ποιότητα των διοικούντων στη χώρα αυτή και ουσιαστικά εκείνων που επιμένουν αυτή τη στιγμή να υπάρξει μια λύση, χωρίς εκείνοι να εφαρμόζουν τις συμφωνίες τις οποίες έχουν υπογράψει. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Θέλουμε να πούμε ότι η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα αποσαφηνίσει τις θέσεις όλων των κομμάτων και στον πρωθυπουργό που ανέτρεψε την Κυβέρνηση το 1993, γιατί δεν εδέχετο τέτοια ονομασία και επέμενε στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών».

kammenos 5

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Πάνος Καμμένος τοποθετήθηκε όμως και στο ζήτημα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια εναντίον μίας εκλεγμένης Κυβέρνησης! «Θα θέλαμε να είναι σαφής, κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στην Ουκρανία. Τι καθεστώς υπάρχει; Έχουμε έναν εκλεγμένο Πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι στη χώρα, έχουμε ουσιαστικά, ένα καθεστώς, δηλαδή, μιας Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως η οποία έγινε στην πλατεία αυτή και αποφασίστηκε η ανατροπή του καθεστώτος και το καθεστώς ποιο είναι; Ποιοι είναι οι νόμιμοι συνομιλητές;

Διότι, εδώ βλέπουμε ότι η στάση χωρών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία ήταν να χρηματοδοτήσουν μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης κατά παράβασης και των ευρωπαϊκών συνθηκών και κατά παράβαση της νομιμότητος. Οι ίδιοι δε έσπευσαν ως εγγυητές και στο όνομα της Ε.Ε. να νομιμοποιήσουν μια κατάσταση την οποία ρωτώ ευθέως, την νομιμοποιείτε ή όχι;

Για εμάς δεν υπήρξε Συντακτική Εθνοσυνέλευση, τα ακραία στοιχεία, τα οποία μεταφέρθηκαν επί πληρωμή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδίως από τη Συρία και μιλάω για Τατάρους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίοι συμμετείχαν σε εχθροπραξίες εναντίον πολιτών, δεν αποτελούν ούτε επανάσταση, δεν αποτελούν ούτε λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Αποτελούν μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον μίας εκλεγμένης Κυβέρνησης. Θέλουμε, λοιπόν, μια σαφή θέση. Βεβαίως, η Γερμανία έχει τα δικά της συμφέροντα πιθανόν και οι άλλες δύο χώρες της Ε.Ε που αναφέρονται, αλλά η θέση της Ελλάδος και ιδιαίτερα απέναντι στην ομόδοξη Ρωσία θα πρέπει να είναι σαφής».

2041625-1

Τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και οι «διεκδικήσεις» των εξτρεμιστών τους

Εκτενής ήταν η αναφορά του Πάνου Καμμένου όμως και στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία. «Είδα, πολύ προσεκτικά αναφερθήκατε στα θέματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το κύριο θέμα είναι της ελληνικής μειονότητας, της μειονότητας των Βορειοηπειρωτών. Το θέμα του εμπολέμου είναι κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά δεν αφορά αυτή τη συνεδρίαση.

Υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει παραβίαση των διεθνών κανόνων διεξαγωγής εκλογών που διαπίστωσε και ο ΟΑΣΕ με τα κλιμάκια που μετέβησαν εκεί, αλλά υπάρχει επαναφορά θεμάτων τα οποία έχουν κλείσει - βεβαίως και δεν υπάρχουν για μας - όμως ακούγονται μέσα στην αλβανική Βουλή.

Ακραία στοιχεία τα οποία δεν απομονώνονται από την Κυβέρνηση της Αλβανίας και επαναφέρουν θέματα τα οποία αφορούν ομάδες φιλοναζιστών που ενήργησαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία προκαλούν και μάλιστα έχουν διεκδικήσεις επί ελληνικού εδάφους. Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να ζητάει την είσοδο αυτής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν έχουμε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου από τη μια πλευρά.

Δεύτερον, όταν υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης ανοχή απέναντι στα εξτρεμιστικά αυτά στοιχεία τα οποία φοβούμαι πολύ ότι με τις ανακοινώσεις τις οποίες γίνονται και εντός του Αλβανικού Κοινοβουλίου, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Φαίνεται ότι δεν σέβονται ούτε την ίδια την ιστορία και την κατάληξη που είχαν όταν τέθηκαν δίπλα από τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ενημέρωση από Βενιζέλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Το Κυπριακό συζητά στην Τουρκία Αμερικανός αξιωματούχος

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ρώσου Πρέσβη

Λάβρος ο Καμμένος από την Κύπρο για την κοινή διακήρυξη

Για το Κυπριακό συνομίλησαν τηλεφωνικά Ομπάμα-Ερντογάν

Κατά του πορίσματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Βενιζέλος

Συνάντηση Μ. Γλέζου - Γ. Προβόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γλέζος: Φοβάται ο Βενιζέλος;

Στα χέρια του Βενιζέλου το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

«Θα αλλάξουμε όνομα όταν η κόρη του Βενιζέλου γίνει Μις Κόσμος!»