ΕΘΝΙΚΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα

Τιμή στην κυπριακή νεολαία που έπεσε μαχόμενη για την ελευθερία της πατρίδας, κατά τη διάρκεια του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία απέδωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά, μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την έναρξη του, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικά δρώμενα, θεατρικές αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων και απαγγελίες ποιημάτων που γράφτηκαν για την Κύπρο και τους αγώνες της. Τίτλος της φετινής εκδήλωσης, o στίχος του Γ. Σεφέρη, «...στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη ...».

«Υποκλινόμαστε σήμερα με ευλάβεια μπροστά στη θυσία των ηρώων μας και παίρνουμε δύναμη για τη συνέχιση του δικού μας αγώνα» τόνισε ο κύριος ομιλητής, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα της για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση «μιας λύσης που να επανενώνει το λαό και την πατρίδα μας», λύσης «βιώσιμης» και «λειτουργικής» που «να έχει τα εχέγγυα ότι θα αντέξει στο χρόνο», λύσης «δημοκρατικής και δίκαιης» που «να στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

«Με επίγνωση των τραγικών συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο» τόνισε ο κ. Δημητριάδης, υπογραμμίζοντας ότι η μνήμη και η θυσία των ηρώων της Κύπρου γίνεται πηγή έμπνευσης στην προσπάθεια «να οδηγήσουμε την Κύπρο ξανά στη λευτεριά».

«Αυτό θα γίνει μόνο με την εξεύρεση μιας λύσης, που θα την απαλλάξει από κατοχικές δυνάμεις και εποίκους, θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες όλων των κατοίκων του νησιού χωρίς καμιά διάκριση» πρόσθεσε.

«Ο εθνικοαπελευθερωτικός και αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε σα σήμερα την 1η Απριλίου 1955 εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει» τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε: «Αυτό τον αγώνα και αυτές τις θυσίες έχει ανάγκη ο ελληνισμός, ως φάρο καθοδήγησης, για να ξεπερνά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».

Ο κ. Καράογλου εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του για την πρόσφατη απώλεια του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου και μίλησε θερμά για το έργο και την προσφορά του.

Χαιρέτισαν επίσης, ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου Ν. Ζαχαρόπουλος και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Γ. Καρατάσιος.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και δήμου Καλαμαριάς.

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα ξεκινά ο επικός αγώνας του ΕΟΚΑ