ΕΘΝΙΚΑ

Πρόσληψη 150 νέων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη

Πρόσληψη 150 νέων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη

Στο Νομό Ροδόπης προσλήφθηκαν οι πρώτοι 85 από τους 240 ιεροδιδασκάλους.

Παρουσία των μουφτήδων Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης, φορέων και αρχών της Θράκης έγινε δείπνο καταλύσεων (ιφτάρ) της νηστείας μουσουλμάνων.. Σε κέντρο της Ξάνθης ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Νικολάος Πιπερίγκος υποδέχθηκε τους καλεσμένους του.

Στο ιφτάρ συμμετείχαν επίσης πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών μουσουλμανικής περιουσίας Ξάνθης και Κομοτηνής, ιμάμηδες, θεολόγοι, ιεροδιδάσκαλοι ισλαμικής θρησκείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των τεμενών των τριών Μουφτειών της Θράκης.

Στην ομιλία του κ. Πιπερίγκος τόνισε πως η περίοδος του ραμαζάν είναι περίοδος αδερφοσύνης, «διότι πιστεύω ότι, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, και με σεβασμό στην πολυπολιτισμική ιστορική παράδοση της περιοχής μας, είναι αυτονόητο να παρατίθεται από πλευράς πολιτείας ένα τέτοιο Ιφτάρ προς τιμήν των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών εκπροσώπων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη.

Η Θράκη είναι ιστορικά τόπος ειρηνικής κοινωνικής και πολιτιστικής συμβίωσης, στοιχείο που πρέπει όχι μόνο, να αναδεικνύεται σε κάθε περίσταση αλλά και να διατηρείται με την ατομική και συλλογική προσπάθεια και ευθύνη όλων, σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, ανέφερε ακόμη. «Η απομόνωση και περιχαράκωση την οποία προωθούν ορισμένοι εντός και εκτός Ελλάδος, δεν αποτελούσε ποτέ χαρακτηριστικό της ελληνικής Θράκης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα».

Μεταφέροντας τις ευχές του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρίσκεται στο δείπνο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τόνισε πως, «η σημασία και η βαρύτητα πού αποδίδει η πολιτεία και για τα ζητήματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, εξάλλου, αντικατοπτρίζεται και στην άριστη συνεργασία με τις μουφτείες μας, και με τους θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάγονται σε αυτές.

Τα αιτήματα των μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, βρίσκουν πάντοτε ευήκοα ώτα στην Αθήνα, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων τα οποία απασχολούν το μουσουλμανικό ποίμνιο της Θράκης. Από το περυσινό ραμαζάν μέχρι σήμερα η πολιτεία εφάρμοσε τον νόμο των ιεροδιδασκάλων και το νόμο για την ρύθμιση των πολεοδομικών ζητημάτων των τεμενών στην Θράκη.

Η σταθερή βούληση της πολιτείας για την επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων των συμπολιτών μας δεν είναι ζητούμενο είναι δεδομένο. Πρέπει να εκφράσω την ικανοποίηση της πολιτείας για την συμμετοχή των μουσουλμάνων μαθητών των δημοσίων σχολείων στην διδασκαλία του ιερού Κορανίου. Θα πρέπει να είναι πλέον σαφές σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η πολιτεία σταθερά, αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, ένα προς ένα, τα προβλήματα πού ταλανίζουν εδώ και χρόνια την μειονότητα».

Πρόσληψη ιεροδιδασκάλων

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες διαδικασίες επιλογής και προσλήφθηκαν οι πρώτοι 85 από τους 240 ιεροδιδασκάλους πού προβλέπονται στον νόμο, ανέφερε ο κ. Πιπερίγκος. Φέτος, πρόσθεσε πως θα προσληφθούν 150. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η πολιτεία αναγνώρισε εμπράκτως την προσφορά των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων, αλλά και των δασκάλων αποφοίτων των ιεροσπουδαστηρίων οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικό έργο στην περιοχή, υπηρετώντας το Ισλάμ στην Θράκη, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους, παρά την μέχρι το 2013, έλλειψη αξιοπρεπούς, σταθερού και διαφανούς εργασιακού επιδόματος.

Για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί απολαμβάνουν την μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως και οι χριστιανοί ομόλογοι τους. Και αυτό αγαπητοί φίλοι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία με αφετηρία πάντα, την αρχή του δικαίου, της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μισθοδοτεί και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας από την Πολιτεία.

Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα πού το κάνει. Αυτό είναι το θεμιτό και το πρέπον. Η Ελλάδα, η οποία, βάσει του Συντάγματος και των Συνθηκών, έχει την ευθύνη για την προστασία και την ευημερία της μουσουλμανικής της μειονότητας. Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις και η μέριμνα της πολιτείας προς τους πολίτες της δεν μπορεί να παρέχεται από την ίδια και κανέναν άλλον. Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η ελληνική πολιτεία γνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιτελείτε με εσωτερική πίστη και δύναμη τα καθήκοντα σας και μοχθήσατε και συνεχίζετε να μοχθείτε για να προσφέρετε έργο και υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζετε τις αντίξοες συνθήκες και το κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό», τόνισε ο κ. Πιπερίγκος.

Πηγη xronos.gr

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Παπούλια για τα ελληνοτουρκικά