ΕΘΝΙΚΑ

Ξυδάκης για Τουρκία - Αλβανία: Ρίχνει «άσφαιρες» ο Ερντογάν, προσβάλλει με την «Τσαμουριά» ο Χαν

Ξυδάκης για Τουρκία - Αλβανία: Ρίχνει «άσφαιρες» ο Ερντογάν, προσβάλλει με την «Τσαμουριά» ο Χαν

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις», σχολίασε σήμερα, Παρασκευή (30/09/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για τη συνθήκη της Λωζάννης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό.

«Η κίνηση Ερντογάν έχει να κάνει μετις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της Άγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

«Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη», είπε χαρακτηριστικά και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη Μοσούλη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ. Ερντογάν και με τους οκτώ Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων στην Αλβανία ο κ. Ξυδάκης δήλωσε: «Αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, απέδωσε τις δηλώσεις του Αυστριακού Επιτρόπου «σε αναζήτηση ρόλου και αναζήτηση ανάμιξης στα Δυτικά Βαλκάνια που αναμοχλεύουν το παρελθόν στην περιοχή, ενώ η ΕΕ πρέπει να είναι εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Σχετικές ειδήσεις