ΕΘΝΙΚΑ

Σε κρίσιμο σημείο τα εθνικά θέματα: Τρώει «χαστούκια» από παντού ο κ. Τσίπρας

Σε κρίσιμο σημείο τα εθνικά θέματα: Τρώει «χαστούκια» από παντού ο κ. Τσίπρας

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο γινόμαστε μάρτυρες ενός ξαφνικού και συνάμα περίεργου «κρεσέντο» που βρίθει από εθνικιστικές «κορώνες» και μηνύματα αλυτρωτισμού και στυγνού ανθελληνισμού, στο τρίγωνο Τιράνων - Άγκυρας - Βρυξελλών. Από τη μια πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί πλέον ανοικτά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) και από την άλλη, η Αλβανία, με «ενδιάμεσο» τον Αυστριακό Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ανοίγει εκ νέου θέμα «Τσαμουριάς», προκαλώντας ανοικτά την Αθήνα.

ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ – «ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Για τα ζητήματα αυτά, συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή (30/09/2016) στις 15:30 το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR)

Η χρονική στιγμή που εμφανίζεται αυτή η διπλή πρόκληση σε επίπεδο εθνικών θεμάτων δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία: τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες, «αιματηρές» αξιώσεις των δανειστών, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διατείνεται πως οι γείτονές μας είναι φίλοι μας και αποδέχεται τη λογική των πολιτικών διπλωματικού κατευνασμού, διά του υπουργού του, Νίκου Κοτζιά, το ένα «χαστούκι» έρχεται πίσω από το άλλο.

Και το δυστύχημα είναι πως η Αθήνα μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει με πιο δυναμικό τρόπο, γεγονός που αναιρεί σε σημαντικό βαθμό το επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα συνιστά παράγοντα σταθερότητας, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης των 27, σε μια γειτονιά, που εδώ και πολλά χρόνια θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί ξανά.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές, έρχονται να δικαιώσουν πλήρως το Newsbomb.gr. Με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι η δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, εξαιτίας των Μνημονίων, σε συνδυασμό με την άνευρη και πολλές φορές «χλιαρή» αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, δίνει «πεδίον δόξης λαμπρό» στους πάντοτε προκλητικούς γείτονες – και δεν αναφερόμαστε στους λαούς, αλλά στις πολιτικές ηγεσίες τους – να λένε τα δικά τους, σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα και δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Ερντογάν: Ηττηθήκαμε (!) με τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ακούσαμε, λοιπόν, χθες, Πέμπτη (29/09/2016) τον κ. Ερντογάν να λέει ενώπιον των περιφερειακών διοικητών της χώρας του, ότι η Τουρκία ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923 στη Λωζάννη, που καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της χώρας.

Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο Ερντογάν δήλωσε: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών, προκειμένου το 1923 να μας πείσουν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν όλο αυτό ως νίκη.

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά μας, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη; Όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη. Και επειδή δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Φαίνεται πως ο κ. Ερντογάν λησμονεί πως ένα χρόνο νωρίτερα προτού πέσουν οι υπογραφές στην ελβετική πόλη, στις 25 Σεπτεμβρίου 1922, η Ελλάδα, αμέσως μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, υπέγραφε μια από τις πιο ταπεινωτικές συνθήκες στην Ιστορία της, την Ανακωχή των Μουδανιών: ήταν τότε ακριβώς που χάθηκε μια για πάντα η Ανατολική Θράκη, καθώς ο εδαφικός έλεγχός της πέρασε οριστικά στην Τουρκία, ενώ παράλληλα, οδηγήθηκαν στην προσφυγιά πάνω από 250.000 Χριστιανοί κάτοικοι, ελληνικής καταγωγής.

Για την εφαρμογή της ανακωχής, 8.000 Τούρκοι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν ως αρχές κατοχής, επιβλέποντας την ελληνική αποχώρηση. Ακόμη, η συμφωνία υπήρξε προανάκρουσμα της Συνθήκης της Λωζάννης που ακολούθησε και ρύθμισε οριστικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα ορίσθηκαν στο μέσο της κοίτης του ποταμού Έβρου, όπως ισχύουν έως σήμερα. Αυτά τα ξέχασε ο κ. Ερντογάν; Μάλλον όχι, απλώς ήθελε να κάνει για πολλοστή φορά επίδειξη πυγμής για «εσωτερική κατανάλωση».

Κατά τα λοιπά, στις 24 Ιουλίου 1923, στη Λωζάννη υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Η νέα συμφωνία Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο, που διακόπηκε ύστερα από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923, για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου.

Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου ύστερα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Το «βρώμικο» παιχνίδι της Τσαμουριάς με τις «ευλογίες» του Επιτρόπου Χαν

Και μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό αλυτρωτισμού και ανιστόρητων αναφορών περί δήθεν τουρκικής «Μεγάλης Ιδέας», ξαναφούντωσε και το τσαμικό ζήτημα από τους Αλβανούς γείτονές μας αλλά αυτή τη φορά με έναν πολύ πιο ύπουλο τρόπο.

Εντελώς ξαφνικά κι ενώ υποτίθεται ότι τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει μετά τα προκλητικά καμώματα των τσάμηδων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα, ο Αυστριακός Επίτροπος της Κομισιόν για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, προέβη σε μια προκλητικότατη δήλωση, εγείροντας την ύπαρξη «τσαμικού ζητήματος».

«Η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Χαν, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζητούσε να μάθει στοιχεία αναφορικά με την «ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας», κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αλβανία.

Από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι δηλώσεις Χαν χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτες και αναληθείς» και στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίστηκε: «Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας».

Και συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ: «Ο κ. Χαν, με την με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

«Βγάζει λάδι» τον Επίτροπο Χαν η Κομισιόν!

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το σχόλιο των Βρυξελλών επί των άθλιων τοποθετήσεων του κ. Χαν, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να αποφεύγει, σε σημείο πρόκλησης, να πει το παραμικρό για τη στάση του Αυστριακού Επιτρόπου, δίνοντας μια διφορούμενη απάντηση.

Αναλυτικά η απάντηση της Κομισιόν είχε ως εξής:

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδοκίμασε την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία μιας πλατφόρμας δομημένου διάλογου σε όλα τα ζητήματα που χρειάζονται να ξεκαθαριστούν και ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο. Απαντήσαμε κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας υπόψιν όλα αυτά. Είμαστε ενήμεροι των δεσμεύσεων των δύο πλευρών για ενδυνάμωση του διαλόγου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από οποιαδήποτε παρεξήγηση σε όλα τα σχετικά θέματα.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα». Με απλά λόγια: «Ήξεις αφήξεις» η αντίδραση της Κομισιόν!

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, έχουμε κάθε λόγο να προειδοποιήσουμε – για πολλοστή φορά – ως Newsbomb.gr την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να λάβει ξεκάθαρες θέσεις απέναντι σε αυτή την ενορχηστρωμένη πρόκληση που στήνεται ύπουλα και μεθοδικά σε βάρος της χώρας μας. Εάν η Αθήνα επιμείνει στο παιχνίδι της παθητικότητας και της νωθρής αντιμετώπισης, πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Είναι ζήτημα απλής λογικής και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν μια και καλή τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο πολιτικός υφιστάμενός του, ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικές ειδήσεις