ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανοί μαθητές «προσκυνούν» στο Δίστομο

Γερμανοί μαθητές «προσκυνούν» στο Δίστομο

Το μαρτυρικό Δίστομο επισκέπτονται όλο και πιο συχνά μαθητές και φοιτητές απο την Γερμανία προκειμένου να γνωρίσουν απο κοντά το μέγεθος της θηριωδίας των Ναζί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νεαροί Γερμανοί δακρύζουν όταν πληροφορούνται πως τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν ακόμη και αβάπτιστα παιδιά , ενώ και οι καθηγητές τους πολλές φορές βουρκώνουν καθώς τους πληροφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι Ναζί ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες στο Δίστομο το 1944.

Πριν λίγες μέρες μία ακόμη ομάδα 20 μαθητών με τους δύο καθηγητές τους απο το ιδρυθέν το 1604 Γυμνάσιο Suso-Gymnasium της γερμανικής πόλης Konstanz, που βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λίμνης στα σύνορα Γερμανίας –Ελβετίας και Αυστρίας επισκέφθηκαν την πόλη και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

«Είχαμε προετοιμαστεί για την επίσκεψη μας αυτή, αλλά η ωμή αλήθεια , το μέγεθος της τραγωδίας και οι λεπτομέρειες της σφαγής μας συγκλόνισαν» ανέφερε ο γερμανός Γυμνασιάρχης στους υπεύθυνους εθελοντές του Μουσείου.Οι Γερμανοί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της επιβιώσασας Μαρίας Παντίσκα που έγινε εξύφυλλο στο LIFE το 1944.

«Το μέγεθος της θηριωδίας τους συγκλόνισε. Συζήτησα μαζί τους και μου εξήγησαν ότι μόνο πολύ γενικά και αόριστα πράγματα ήξεραν για την Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. Ναι, βλέπω συχνά γερμανόπουλα να κλαίνει με ένοχο βλέμμα, όπως και οι δάσκαλοι τους...» μας ανέφερε ο κ. Λουκάς Δημάκας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου.
«Τώρα ξέρω...»

Το Γερμανικό πολυκλαδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μπέρτολτ Μπρεχτ της Νυρεμβέργης επισκέφθηκε το Δίστομο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μετά την ξενάγηση, έκπληκτοι οι εθελοντές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου είδαν την Γερμανίδα καθηγήτρια να κλαίει βουβά με λυγμούς να τους λέει : «τώρα ξέρω τι έγινε. Τώρα γνωρίζω για το έγκλημα...» Δίπλα της, επίσης οι 22 μαθητές του σχολείου, επίσης βουρκωμένοι έλεγαν πως « δεν ξέραμε τι είχε γίνει εδώ. Είναι φρίκη....»

Επίσης συγκλονισμένοι ένοιωσαν κατα την επίσκεψη τους και οι μαθητές του Γερμανικού Γυμνασίου-Λυκείου «Wiedtal- Gymnasium Neustadt(Wied) in Rheinland-Pfalz» με μία μαθήτρια να γράφει στο βιβλίο επισκεπτών: «όλοι οι μαθητές είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι απο την ευαίσθητη και διαλλακτική συμπεριφορά των υπευθύνων του Μουσείου. Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας θα δημιουργήσουμε μία έκθεση με φωτογραφίες απο το Δίστομο για να μάθουν όσοι περισσότεροι γίνεται τι ακριβώς συνέβη...»

«Οταν τελειώνουν την ξενάγηση και την ενημέρωση στο Μουσείο, όλοι οι καθηγητές των σχολείων μας ρωτούν συγκλονισμένοι «τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, πείτε μας...» λες και θεωρούν ότι έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό που έγινε. Τους λέμε απλά πως το καλύτερο είναι να διαδώσουν στους συμπατριώτες τους στην Γερμανία , ότι είδαν και άκουσαν εδώ στο Δίστομο...», ανέφερε ο κ. Δημάκας.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ολοι οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται όταν οι Διστομίτες εθελοντές του Μουσείου τους ενημερώνουν ότι για την σφαγή των 228 θυμάτων και το κάψιμο του χωριού δεν έχει δοθεί καμμία αποζημίωση ως μέρος απόδοσης Δικαιοσύνης, ενώ κανείς απο τους δράστες του εγκλήματος δεν δικάστηκε...

Πηγή: Εφημερίδα Realnews