ΕΘΝΙΚΑ

«Σφαλιάρα» στους Τούρκους! Ελληνικά F-16 έστησαν «καρτέρι» σε τουρκικά

«Σφαλιάρα» στους Τούρκους! Ελληνικά F-16 έστησαν «καρτέρι» σε τουρκικά

Παίζουν με τα νεύρα των Ελλήνων πιλότων – Σκληρές αερομαχίες

Μία ημέρα πριν την έναρξη της μεγαλύτερης ελληνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2017», οι γείτονες επιδόθηκαν σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα έστειλε μαχητικά της να μπουν για λίγο στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, ίσα ίσα για να αναγκάσει την Αθήνα να απογειώσει τα δικά της μαχητικά.

Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα και δύο αερομαχίες, ξεκίνησε από το πρωί. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 11 το πρωί.

Την κίνηση των τουρκικών αεροπλάνων, ωστόσο είχε εντοπίσει από νωρίτερα το ελληνικό σύστημα των ραντάρ, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή απογείωσης ενός ζεύγους F-16 από τον Άραξο, που πέταξαν προς την περιοχή περιμένοντας τα τουρκικά.

Μόλις τα τουρκικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα ελληνικά F-16 τους πλησίασαν και ξεκίνησε εμπλοκή στην οποία μαχητικά της χώρας μας έβαλαν αναχαίτισαν τους προκλητικούς Τούρκους.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το ίδιο ζευγάρι που νωρίτερα είχε «ηττηθεί», ξαναμπήκε μεταξύ Χίου και Σάμου. Οι χειριστές από τον Άραξο ωστόσο τους περίμεναν και επαναλήφθηκε και πάλι το ίδιο σκηνικό με αερομαχία που έληξε είκοσι λεπτά αργότερα με τα τουρκικά να αποχωρούν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Ένα άλλο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Σάμου στις 11:25 και βγήκε στις 11:40 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Εκεί η Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα ζευγάρι από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.

Οι ίδιοι τούρκοι χειριστές ξαναμπήκαν στις 11:45 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και βγήκαν 5 λεπτά αργότερα από το ίδιο σημείο.

Το μεσημέρι στα νότια, στις 15:10 ανατολικά της Ρόδου ένα ζεύγος τουρκικών F-16, μπήκε για 4 λεπτά και αφού βγήκε, έκανε επανείσοδο ένα λεπτό αργότερα για να βγει εκ νέου ένα λεπτό αργότερα.

Στις 15:21, οι Τούρκοι μπήκαν ξανά και έκατσαν και πάλι, μόνο για ένα λεπτό. Για την αναχαίτηση αυτού του «παράτολμου» τουρκικού ζεύγους έσπευσε ένα ελληνικό δίδυμο από την Σούδα. Στις 15:29 ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε ανατολικά Ρόδου. Όπως και το προηγούμενο δεν έκατσε για πολύ και ύστερα από δύο λεπτά βγήκε από το ίδιο σημείο.

Έκανε επανείσοδο στις 15:35 ανατολικά της Ρόδου πάλι και δύο λεπτά αργότερα γύρισε πίσω. Το ζεύγος αυτό των τούρκων βρήκε απέναντί του ένα ζευγάρι μαχητικών από το Καστέλι της Κρήτης.

Σχετικές ειδήσεις