ΕΘΝΙΚΑ

Αυτό είναι το τουρκικό ελικόπτερο που δημιούργησε το θερμό επεισόδιο πάνω από τη Ρω

Αυτό είναι το τουρκικό ελικόπτερο που δημιούργησε το θερμό επεισόδιο πάνω από τη Ρω

Τουρκικό ελικόπτερο - θερμό επεισόδιο στη Ρω: Δείτε φωτογραφίες από το ελικόπτερο που αναγκασε τις ελληνικές δυνάμεις να απαντήσουν με πυρά

Το ελικόπτερο που πλησίασε την ελληνική νησίδα Ρω, ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο περιστατικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της η τουρκική Ακτοφυλακή διαθέτει 14 ελικόπτερα τύπου ΑΒ-412.

tou

Πρόκειται για δικινητήριο ελικόπτερο που αναπτύσσει ταχύτητα 260 χ.α.ω. και μπορεί να μεταφέρει σε έκτακτες καταστάσεις μέχρι και 14 άτομα εκτός του πληρώματος. Για την εκτέλεση περιπολιών κατα μήκος των ακτογραμμών της Τουρκίας διαθέτει ραντάρ έρευνας επιφανείας RDR-1500B και σύστημα υπέρυθρης κάμερας FLIR.

Προορίζεται για αποστολές επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης, αλλά και μεταφοράς προσωπικού!!!

Δείτε το σχετικό βίντεο

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τη φρουρά της Ρω “ακουστικά”, με τα φώτα του σβηστά και πετώντας περίπου στα 300 πόδια. Οι φρουροί της Ρω αντέδρασαν όπως έπρεπε να αντιδράσουν και ήταν σε πλήρη συνεργασία και επικοινωνία με τη διοίκηση της Μέγιστης, οι οποίοι παρακολουθούσαν και κατέγραφαν την όλη διαδικασία. Τα τροχιοδεικτικά πυρά που έριξαν ήταν αποτρεπτικά.

Δείτε φωτογραφίες του ελικοπτέρου στη gallery του Newsbomb.gr

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου

tou2

Γιατί έστειλαν οι Τούρκοι ελικόπτερο στη Ρω;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καλεντερίδη, σκοπός των Τούρκων με το ελικόπτερο ήταν να μετρήσουν τον χρόνο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής στρατιωτικής φρουράς που βρίσκεται στο νησί Ρω.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 αμέσως μετά το περιστατικό, από την ελληνική πλευρά χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικές βολές αδειάζοντας δύο γεμιστήρες ενώ αυτό που πρέπει να προβληματίσει, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά ραντάρ δεν «είδαν» το τουρκικό ελικόπτερο πριν σημειωθεί το επεισόδιο, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά και ότι έκανε πτήση προκειμένου να μην εντοπιστεί.

Το τελευταίο περιστατικό αλλά και οι προκλήσεις των Τούρκων όλο το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτει σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη για άλλη μια φορά, το σχέδιο που έχει η γειτονική χώρα να πάρει το μισό Αιγαίο, «όχι αναγκαστικά με στρατιωτική επιχείρηση, αλλά με κάποιον άλλον "βελούδινο" τρόπο», σταδιακά να επεκτείνει την επιρροή της.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ορατή απειλή στο Αιγαίο, και θα πρέπει να προβληματίσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, των κομμάτων και φυσικά της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλεντερίδης.

Καταλήγοντας εκτίμησε ότι περίπτωση κλιμάκωσης από την τουρκικά πλευρά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ όπου οι εξελίξεις εκεί ωθήσουν την Τουρκία σε μια επιθετική ενέργεια που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να εμπλακεί. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο» επεσήμανε ο κ. Καλεντερίδης σημειώνοντας ότι «διαφορετικά μέχρι τις εκλογές, ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει κάτι στο Αιγαίο», αφού μόνο η επιχείρηση στο Αφρίν του έχει δώσει την ώθηση που ήθελε για εκλογικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ρoή Ειδήσεων