ΕΘΝΙΚΑ

Κοτζιάς: Λιγότερα αλλά δυσκολότερα θέματα παραμένουν ανοιχτά στο Σκοπιανό

Κοτζιάς: Λιγότερα αλλά δυσκολότερα θέματα παραμένουν ανοιχτά στο Σκοπιανό

Το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό, συζητήθηκαν για πρώτη φορά, στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με το Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, την Πέμπτη (12/04/2018) στην Οχρίδα.

ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Ντιμιτρόφ, για τον οποίο παρατήρησε ότι «κάθε φορά που συναντιόμαστε, έχοντας να κουβεντιάσουμε δύσκολα θέματα, αποκτούμε καλύτερη αλληλοκατανόηση».

Στα δύσκολα θέματα που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα είναι «το πολύ σοβαρό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού», καθώς και το πλαίσιο της κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ανοίγοντας και ένα ακόμη κεφάλαιο αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάιο, στη χώρα μας. Όπως προανήγγειλε ο κ. Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Μαΐου, την τετραμερή διασυνοριακή, καθώς και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπου όπως είπε, «επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης».

Καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Από την πλευρά του, ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν σε κάποια άλλα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι ομάδες εργασίας οι οποίες, βάσει και της προόδου στη Βιέννη πριν από σχεδόν 10 ημέρες, συμφώνησαν για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Η όλη διαδικασία συνεχίζεται, είπε ακόμη ο Σκοπιανός υπουργός και σημείωσε πως προσεχώς θα ενημερωθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών για την πορεία των επαφών.

«Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία» δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα που θα ακολουθηθούν, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Βίλα Οχρίδα, γνωστή ως βίλα του Τίτο στην περιοχή, ένα δημόσιο πλέον οίκημα δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος, με τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή αναχώρησαν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Το βράδυ, ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις