Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την εξάπλωση του φονικού ιού

Newsbomb

Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις   
INTIME NEWS

Κοροναϊός στην Ελλάδα LIVE: Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα - Πρώτος νεκρός στη χώρα ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο Ρίο - Την Πέμπτη (12/03) ανακοινώθηκαν 18 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στους 117 - Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν κέντρα διασκέδασης, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για προληπτικούς λόγους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού Covid-19.

Aναλυτικά, στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Παράλληλα, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Διαβάστε στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τον κοροναϊό:

09:40
Νεφέλη Σκαρλίδου

Κοροναϊός: «Μένουμε σπίτι» για να περιορίσουμε τον ιό - Η καμπάνια που έγινε viral!

«Όπλα» κατά της πανδημίας του κοροναϊου αποδεικνύονται σύμφωνα με τους ειδικούς ο αυτοπεριορισμός και η ατομική ευθύνη, ενώ τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 117, δέκα εκ των οποίων «ορφανά».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο που του δίνει και η τεχνολογία για να πείσει τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού.

Η φράση «Μένουμε σπίτι» έχει γίνει ένα από τα trends στο twitter μετά και το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια.

«Μένουμε Σπίτι. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας.

08:55
Νεφέλη Σκαρλίδου

Ιερώνυμος: Αν ανησυχείτε για τον κοροναϊό, μην έρχεστε στην Εκκλησία

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

08:23
Νεφέλη Σκαρλίδου

Το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για τον ιό

Σε νέα φάση εισέρχεται το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανόν και εντός της ημέρας– αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου που θα έχει εποπτικό ρόλο.

Το πρώτο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Έχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κοροναϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Παράλληλα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

06:18
Γιάννης Φιλιππάκος

Μειώνονται τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού την Παρασκευή (13/3), για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι την Πέμπτη, οι θάνατοι στην ασιατική χώρα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού ανέρχονταν σε 67.

05:33
Γιάννης Φιλιππάκος

Κλείνουν σχολεία και νυχτερινά κέντρα στην Πορτογαλία

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε την Πέμπτη (12/3) το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα, από τη Δευτέρα (16/3) για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού μέχρι νέας αξιολόγησης του μέτρου στις 9 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας.

Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

05:32
Γιάννης Φιλιππάκος

Κινητό χωρίς... COVID-19 - Έτσι θα καθαρίσετε σωστά τη συσκευή

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία αγγίζει το κινητό 2.617 φορές ενώ ένας χρήστης που κάνει έντονη και βαριά χρήση το αγγίζει 5.427 φορές την ημέρα, είναι σημαντικό λοιπόν να φροντίσουμε να κρατάμε καθαρές όλες τις επιφάνειες εκείνες που έρχονται σε επαφή με τα χέρια και το πρόσωπο μας.

Για την οθόνη των έξυπνων συσκευών μας:

  • Αξίζει να καθαρίζουμε συχνά όλες τις "έξυπνες συσκευές" μας, συμπεριλαμβανομένων των smart watches ακόμα και ακουστικών, καθώς τα αγγίζουμε συχνά.
  • Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό οθόνης που ΔΕΝ ψεκάζεται απευθείας πάνω στην επιφάνεια, αλλά πρώτα σε μια πετσέτα χαρτιού ή σε ένα πολύ απαλό
  • Αποφεύγουμε τη χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού κατά τον καθαρισμό των έξυπνων συσκευών μας.
  • Προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα καθώς το υγρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία αν εισέλθει στον εξοπλισμό.

Αν χρησιμοποιούμε θήκες για να προστατεύουμε τα κινητά μας τότε είναι εξίσου σημαντικό να φροντίσουμε και να τις κρατάμε καθημερινά καθαρές:

  • O καθαρισμός για τις θήκες μπορεί να γίνει με κανονικά οικιακά καθαριστικά.
  • Η θήκη θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από την συσκευή.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θήκη είναι στεγνή πριν την τοποθετήσετε ξανά στη συσκευή σας

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

04:33
Γιάννης Φιλιππάκος

Δύο ακόμα θάνατοι στη Γερμανία - Έξι συνολικά

Ένας 80χρονος από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία έχασαν την Πέμπτη (12/3) τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του νέου κοροναϊού. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Το τελευταίο 24ωρο τα διαπιστωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στην Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 2.400, ενώ τα θύματα πλέον ανέρχονται σε έξι.

Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη κοινωνική επαφή.

03:53
Γιάννης Φιλιππάκος

Μέχρι ισόβια σε όσους παραβιάζουν τους υγειονομικούς περιορισμούς

Την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορoναϊού ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα

03:20
Γιάννης Φιλιππάκος

Καταρρέει η τιμή του πετρελαίου λόγω κοροναϊού

Με απώλειες έκλεισαν και την Πέμπτη οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,48 δολ. ή 4.5%, κλείνοντας στα 31,50 δολ. το βαρέλι, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο ICE Futures του Λονδίνου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 2,57 δολάρια ή 7,2%, στα 33,22 δολάρια το βαρέλι

23:47
Βασιλική Δελημήτρου

Τσιόδρας στο CNN Greece: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων»

Συνολικά 117 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των δικαστηρίων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης.

Ειδικότερα, από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα - μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας - τα 107 με γνωστή σύνδεση και τα 18 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», είπε επ΄αυτού.

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως έχουν παρθεί τα περισσότερα μέτρα ενώ για το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων με την Ιταλία, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, είπε: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι εκεί».

Η νόσος στην Ιταλία υποτιμήθηκε σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, προσέθεσε και τόνισε ότι στην ραγδαία εξάπλωσή του κοροναϊού ενδέχεται να οφείλεται και το πώς λειτουργεί η Ιταλία σε επίπεδο περιφερειών.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved