ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας στο CNN Greece: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων»

Τσιόδρας στο CNN Greece: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων»

Συνολικά 117 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, παράλληλα, ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο των δικαστηρίων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης.

 

Ειδικότερα, από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα - μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας - τα 107 με γνωστή σύνδεση και τα 18 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», είπε επ΄αυτού.

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως έχουν παρθεί τα περισσότερα μέτρα ενώ για το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων με την Ιταλία, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, είπε: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι εκεί».

Η νόσος στην Ιταλία υποτιμήθηκε σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, προσέθεσε και τόνισε ότι στην ραγδαία εξάπλωσή του κορωνοϊού ενδέχεται να οφείλεται και το πώς λειτουργεί η Ιταλία σε επίπεδο περιφερειών.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή»

Ο καθηγητής ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά και τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας, είπε, ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να έχει στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε, ακόμη, αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ