Σεισμός ΤΩΡΑ στη Σάμο - Live Blog: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Newsbomb

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Τουρκία, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 30/10.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 17 χλμ Β της Σάμου, ενώ το εστιακό του βάθος είναι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στα 10,8 χλμ.

Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη Σάμο, ενώ στη Σμύρνη κατέρρευσαν κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr.

20:35
Νεφέλη Σκαρλίδου

Δήμαρχος Δυτ. Σάμου στο Νewsbomb.gr: Δύσκολη νύχτα! Στήνονται σκηνές

«Η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι... μαύρη. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το χειρότερο είναι πώς θρηνούμε την απώλεια δύο ψυχών. Δύο νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα».

Αυτό ανέφερε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που βιώνει το νησί μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου (6,7 Ρίχτερ) το μεσημέρι της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

20:07
Νεφέλη Σκαρλίδου

Τουρκία: Τουλάχιστον 12 νεκροί, πάνω από 400 οι τραυματίες

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο και ταρακούνησε τη Σμύρνη, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτήρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

19:52
Νεφέλη Σκαρλίδου

Live η στιγμή ισχυρού μετασεισμού

Στις 5:14 το απόγευμα, σημειώθηκε στη Σάμο ένας ακόμη σεισμός, που σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είχε ένταση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκείνη τη στιγμή, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ μετέδιδε ζωντανά τις τελευταίες εξελίξεις.

Δείτε το βίντεο:

19:35
Νεφέλη Σκαρλίδου

ΤΩΡΑ: Μεταφέρεται τραυματισμένη στην Αθήνα και μία 63χρονη

19:21
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σεισμός: Γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα της βόρειας Σάμου

«Οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος»

Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου, ανέφερε ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

18:51
Νεφέλη Σκαρλίδου

ΤΩΡΑ: 12 νεκροί στη Σμύρνη από το σεισμό

18:33
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σεισμός στη Σάμο: Τραυματίστηκε ένα παιδί – Μεταφέρεται στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ένα παιδί έχει τραυματιστεί και μεταφέρεται στην Αθήνα με C-130.

18:27
Νεφέλη Σκαρλίδου

Συλλυπητήριο μήνυμα Μητσοτάκη για τα δύο παιδιά στη Σάμο

Τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών στη Σάμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

18:11
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σμύρνη: Συγκλονιστικό βίντεο από νοσοκομείο

Ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε από το σεισμό, είναι οι εικόνες από νοσοκομείο της περιοχής, όπου διατάχθηκε η εκκένωση του κτηρίου, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να βρεθούν έξω στο δρόμο μαζί με τα κρεβάτια τους.

17:55
Νεφέλη Σκαρλίδου

Σάμος: Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας με τα δύο παιδιά

Κάτοικος της Σάμου ανέβασε στο Facebook βίντεο από το σημείο όπου της τραγωδίας.

Στο βίντεο καταγράφονται οι δραματικές προσπάθειες των διασωστών και των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν τους δύο μαθητές.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved