LIVE BLOG - Πολυτεχνείο: Τεταμένη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Κατσαρέλη Σοφία

Άγριο ξύλο και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ένταση και στη Θεσσαλονίκη -Προσαγωγές ατόμων και καταγγελίες για προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ - Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της.

Η φετινή επέτειος είναι διαφορετική, καθώς με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Νωρίτερα είχαμε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών του ΚΚΕ - Έντονη ήταν η δυσφορία του Γ.Γ. του ΚΚΕ που προσπαθούσε να σταματήσει τις προσαγωγές.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr:

21:27
Χρήστος Γιαννούλης

Η θέση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Έξι συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, είναι ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ένταση που προκλήθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποίησαν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη συλλογικοτήτων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά την φετινή απαγόρευση λόγω της πανδημίας.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 120 άτομα τα οποία «συγκεντρώθηκαν ξαφνικά από διάφορα σημεία, στον οδικό κόμβο Αγίας Σοφίας - Τσιμισκή - Καρόλου Ντηλ», όπου «εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η πορεία προς το Προξενείο των ΗΠΑ».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις και επιπλέον 28 προσαγωγές από το σημείο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνολικά επιβλήθηκαν 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται, δεν έγινε χρήση δακρυγόνων και μετά την επιβολή προστίμων (οι διαδηλωτές) αποχώρησαν ειρηνικά.

20:58
Χρήστος Γιαννούλης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό

Άνοιξαν οι 12 σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει από το πρωί της Τρίτης (17/11) κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό.

Πρόκειται για τους σταθμούς «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μ. Μουσικής», «Συγγρού - Φιξ», «Μεταξουργείο», «Μοναστηράκι», «Βικτώρια», «Αττική», «Σεπόλια» και «Στ. Λαρίσης».

Οι σταθμοί «Μοναστηράκι», «Βικτώρια», «Αττική», «Σεπόλια», «Σταθμός Λαρίσης» και «Συγγρού - Φιξ» είχαν κλείσει εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης.

Νωρίτερα, κλειστός ήταν ο σταθμός το μετρό στο «Μεταξουργείο», ενώ από το πρωί κλειστοί ήταν οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Αυτή την ώρα οι σταθμοί έχουν ανοίξει κανονικά.

20:53
Χρήστος Γιαννούλης

Πολυτεχνείο - Χρυσοχοΐδης: Γιατί επιτρέψαμε πολιτικές εκδηλώσεις - Θα διερευνηθεί η πορεία του ΚΚΕ

Εξήγηση γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ανέφερε ότι η πορεία του ΚΚΕ θα διερευνηθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. Όπως εξήγησε, τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα όσο και στην εκδήλωση του ΚΚΕ με 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της κατανόησης διευκρίνισε ο Μιχάλης Χρυσοΐδης. «Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μετρά προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

20:41
Χρήστος Γιαννούλης

Σεπόλια: Επεισοδιακή σύλληψη διαδηλωτή - Στον Ευαγγελισμό από καρδιακή προσβολή ο πατέρας του

Ένταση επικράτησε στα Σεπόλια, κατά την προσαγωγή ενός φοιτητής, από τις αστυνομικές δυνάμεις, ακριβώς κάτω από το σπίτι του.

Στο σημείο στα Σεπόλια βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι προχώρησαν στην προσαγωγή υπό τις αποδοκιμασίες πολιτών. Μάλιστα, οι γονείς του φοιτητή βρίσκονταν στο σημείο και προσπάθησαν να αποτρέψουν τους αστυνομικούς.

Τα αίτια της προσαγωγής του νεαρού δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, παρά μόνο ότι οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν μέχρι το σπίτι του στα Σεπόλια, ενώ κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

20:16
Χρήστος Γιαννούλης

Συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε Χανιά και Ρέθυμνο

Με συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά εκπρόσωποι φορέων τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στο Ρέθυμνο προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα νεαρών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο ύψος του κόμβου Θεοτοκοπούλου. Στο σημείο είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης καλώντας τους να διαλυθούν.

Όταν οι νεαροί προσπάθησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό οι άνδρες της ΕΛΑΣ έκαναν χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές νεαρών στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Νωρίτερα πάντως στο κέντρο της πόλης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υπό το διακριτικό βλέμμα δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, στα Χανιά ομάδα νεαρών και εκπροσώπων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην διασταύρωση των οδών Μίνωος και Νικηφόρου Φωκά καθώς δεν τους επιτράπηκε από την ΕΛΑΣ να συγκεντρωθούν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα, ψωμί, παιδεία, υγεία, δημοκρατία και φώναζαν συνθήματα. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μικρή πορεία προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Νωρίτερα τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στην θέση « Γολγοθάς» όπου υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης.

20:04
Χρήστος Γιαννούλης

Ένταση στη Μυτιλήνη: Αστυνομικοί απώθησαν ομάδα να πλησιάσει την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη

Ένταση σήμερα αργά το απόγευμα στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν ολιγομελή ομάδα από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να πλησιάσει στην προτομή του Μυτιληνιού νεκρού του Πολυτεχνείου Μιχάλη Μυρογιάννη στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

19:36
Χρήστος Γιαννούλης

Συλλήψεις και προσαγωγές στην Πάτρα – Φωτιές σε κάδους

Επεισόδια στην Πάτρα, με συλλήψεις και προσαγωγές από πλευράς της αστυνομίας και φωτιές σε κάδους από πλευράς των διαδηλωτών.

Το πρωί της Τρίτης (17.11) αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής των Πατρών κατέθεσε στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών τηρώντας τα μέτρα και χωρίς να υπάρξουν «παρατράγουδα».

Στη συνέχεια της ημέρας, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν καθώς υπήρχαν αναγγελίες για συγκέντρωση ομάδων αντιεξουσιαστών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε αρκετούς δρόμους της πόλης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που δεν άργησαν να έρθουν.

Στο ύψος της πλατείας Πυροσβεστίου το απόγευμα άναψαν φωτιές σε κάδους, με ομάδες των ΜΑΤ να απωθούν ομάδα ατόμων στο ύψος της οδού Αράτου, όπως αναφέρει το Patras Times.

Λίγο μετά τις 19:00, στην οδό Αγίας Σοφίας ομάδα ατόμων έσπασε βιτρίνες και έβαλε φωτιές σε κάδους εκ νέου, με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές και συλλήψεις.

19:28
Χρήστος Γιαννούλης

Ένταση και προσαγωγές και στην Ηγουμενίτσα

Η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Ηγουμενίτσα το απόγευμα της Τρίτης.

Για τη συγκέντρωση είχαν κάνει κάλεσμα το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ μ-λ με το «ραντεβού» να έχει δοθεί για την Πλατεία Δημαρχείου στις 16:00.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τη συγκέντρωση, κι όπως αναφέρει το thespro.gr, ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στην πόλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν πέντε άτομα που κρατούνται στο Α.Τ. Ηγουμενίτσας. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί έγινε συγκέντρωση στην πόλη από το ΚΚΕ, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την αστυνομία.

19:19
Χρήστος Γιαννούλης

Θεσσαλονίκη: Καταδρομική επίθεση με μολότοφ κατά αστυνομικού τμήματος

Επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης - Συκεών, πραγματοποίησε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (17/11) ομάδα αγνώστων, εκτοξεύοντας μολότοφ κατά του κτιρίου.

Από το συμβάν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχουν προκύψει φθορές ούτε κάποιος τραυματισμός καθώς οι μολότοφ «έσκασαν» στο πλακόστρωτο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την είσοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

18:57
Χρήστος Γιαννούλης

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα επεισόδια

«Η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με χημικά, αύρες, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «το σημερινό όργιο καταστολής απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε στο μέγιστο βαθμό όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με χημικά, αύρες, με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με στοχοποίηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές και βίαιους τραυματισμούς διαδηλωτών».

Διαβάστε αναλυτικά στο Newsbomb.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved